Home VestiEkonomija Nasdaq pao na tri sata zbog greške

Nasdaq pao na tri sata zbog greške

by bifadmin

Samo jedan dan pošto je greška u sistemu donela velike troškove banci Goldman Sachs i poljuljala veru u elektronski trejding na berzi, drugi po veličini američki berzanski operater Nasdaq obustavio je rad na tri sata.

nasdaq1

Berzansko trgovanje je poput šaha, ali za svaki odigrani potez neophodno je posedovati što veću količinu informacija, piše analitičar Feliks Salmon u osvrtu koji je objavio Reuters. Zato je važno da svi učesnici na berzi imaju istovremeni pristup informacijama. Nasdaq se ponaša poput posmatrača koji obuhvata sve podatke trgovine, izračunava ih i objavljuje njihove odnose i upravo sva njegova vrednost leži u tim „meta-podacima“ na osnovu čije analize trgovanje nastavlja da se odvija. Ako se obustavi smao trgovanje na Nasdaqu, neće nastati velika šteta, jer se njegovi indeksi i trgovina objavljuju i kod drugih operatera, ali ukoliko padne sistem koji šalje „meta-podatke“ onda mogu da nastanu veliki problemi sa lančanom reakcijom koji može da se ostvari berzanskim haosom zbog nedostatka adekvatnih informacija. A upravo se to i dogodilo između 12:14h i 15:25h juče po njujorškom vremenu.
Srećom, nije bilo većih posledica i Nasdaq je nastavio sa radom istog dana. Veće, doduše najavljene pauze, od po dva i četiri dana, desile su se kada je američku istočnu obalu pogodio uragan Sendi i kada se desio teroristički napad na kule bliznakinje 2001. Iznenadni kavrovi ne bi trebalo da se dešavaju jer od njih zavisi trejding preko 3.200 velikih kompanija iz 37 država (20% sa S&P 500 liste). Prema proceni MarketWatcha u jučerašnjoj pauzi zamrznuto je bilo oko 5,7 biliona dolara. Nakon obustave Bela kuća je izdala saopštenje da će berzanski lideri biti pozvani na sastanak da se „ubrzaju napori za ojačanje i obezbeđivanje sigurnosti tržišta“, a zapadni mediji uglavnom izražavaju zabrinutost pošto ovo nije prvi put da se desilo nešto slično. Samo dan ranije greška u softveru uzrokovala je da Goldman Sachs preplavi američke berze nalozima za kupovinu, koji se i danas proveravaju i obustavljaju, uz još neizračunatu finansijsku štetu.

S druge strane, moguće je da su veverice (opet) krive. Naime, u zastojima rada Nasdaqa glodari su već dvaput odigrali ključnu ulogu: u decembru 1987. veverice su pregrizle strujni kabl koji je napajao bitne kompjutere u tadašnjem sedištu Nasdaqa u Konektikatu, a 1994. ponovile su ovaj poduhvat i izazvale zastoj od 34 minuta bez većih posledica.

nasdaq2

Pročitajte i ovo...