Home Tekstovi Od matičnih ćelija uzgojen minijaturni ljudski mozak

Od matičnih ćelija uzgojen minijaturni ljudski mozak

by bifadmin

Naučnici su uspeli od stem ćelija da uzgoje minijaturni mozak koji izgleda savršeno ispravno i koji će poslužiti za proučavanje razvoja brojnih poremećaja, kaže Jurgen Knoblič, jedan od autora studije o uzgoju moždanog tkiva od matičnih ćelija.

Naime, naučnici su od tkiva pravog ljudskog mozga stvorili “cerebralne organoide” veličine graška koji će im omogućavati proučavanje razvoja mozga, posebno u ranim fazama života.

Ovi “organoidi” imaju sličan sastav kao mozak embriona starog 9 do 10 nedelja međutim pošto su veštački uzgojeni ne mogu se na isti način razvijati kao pravi mozgovi. Osim toga, oni imaju neke nedostatke poput slabije razvijenog centra za motoriku i za memoriju.

minimozak

Inače, za ovaj eksperiment naučnici su koristili ljudske matične ćelije i indukovane pluripotentne stem ćelije (IPS ćelije) koje mogu vrlo lako da se “prime” u bilo kojem delu ljudskog tela. No, matične ćelije embriona su kontraverzno pitanje jer tokom njihovog uzimanja od embriona starog 4 do 5 dana, embrion mora biti uništen. IPS ćelije se međutim uzimaju obično sa kože i potom ih hemijskim putem vraćaju u stanje ćelija embriona koji se tek razvija. No, očigledna razlika između organoida nastalih od embriona i IPS ćelija ne postoji.

Naučnici su pokušali da podstaknu razvoj nekih delova mozga koji fale organoidima pomoću supstanci koje pomažu proliferaciju ćelija. Kada su pokušali da uzgoje ove “mini mozgove” sa više dorzalnog korteksa rezultat su bili organoidi sa manje tkiva korteksa što je naučnike navelo na zaključak da je “komunikacija” između moždanih regiona u normalnom okruženju bitna za razvoj regiona.

Nauka se bavi ovim najviše da bi se našao način da se predupredi bolest poznata kao mikrocefalija – nerazvijenost ljudskog mozga. Ova bolest najviše napada upravo dorzalni korteks. Zato su naučnici uzgajili organoide od matičnih ćelija pacijenta sa genetski urođenom mikrocefalijom i uporedili ih sa malim mozgovima nastalih iz tkiva zdravih osoba.

Ispostavilo se da se dosta ćelija mikrocefalnog pacijenta pretvorilo u neurone, u procesu zvanom diferencijacija. Ovo znači da bi naučnici već u ranoj fazi trudnoće mogli da otkriju preranu diferencijaciju i tako utvrde mogućnost da će plod biti mikrocefalan.

Autori ove studije kažu da im nije želja da uzgoje pravi ljudski mozak, kao ni moždano tkivo sposobno za svesno mišljenje. Knoblič ne veruje mnogo u ideju uzgoja pojedinih delova mozga koji bi zamenili one koji ne rade dobro, jer je mozak previše kompleksan a njegovi regioni su međusobno povezani. Lakše bi bilo, misli on, ubaciti stem ćelije u pacijenta i pustiti ih da se same organizuju.

Izvor: The Verge

Pročitajte i ovo...