Home Posle 5 Pokret za ljudska prava muškaraca

Pokret za ljudska prava muškaraca

by bifadmin

Feminiskinjama, posebno radikalnim, bačena je rukavica u lice. Pokret za ljudska prava muškaraca (Men’s Human Rights Movement), koji je posebno aktivan u SAD i Kanadi je sve glasniji u zahtevima da se preispitaju ne samo društveni stavovi, već i regulativa koja neopravdano diskriminiše muškarce, a popularnosti novog pokreta je značajno doprinela jedna žena, čiji je video klip na ovu temu do sada na Youtubeu videlo više od 700.000 ljudi.

Uobičajena predstava čak i u najrazvijenijim društvima je da se muškarci i dalje nalaze u poziciji koja im obezbeđuje višestruku moć nad ženama, te da je uloga države i regulatora da ženama obezbede uslove za ravnopravan tretman u društvu. Aktivisti „Pokreta za prava muškaraca“, koji su u poslednje vreme posebno aktivni u SAD i Kanadi, tvrde da su stvari u praksi odavno drugačije, te da su muškarci sve više obespravljeni, uključujući i primenu zakona pred kojim bi svi trebalo da budu jednaki. Aktivisti u prilog svojim tvrdnjama navode i statistiku, po kojoj muškarci u proseku umiru 7 godina ranije od žena i 3 do 4 puta češće pribegavaju samoubistvu. Većina beskućnika su muškarci, 95 posto radnika koji poginu na poslu su muškarci, u 90 posto slučajeva muškarci ne dobijaju starateljstvo nad decom nakon razvoda. U slučaju rata, muškarci su oni od kojih se očekuje da idu u borbu i rizikuju da izgube život ili zdravlje. Za jednako težak zločin muškarci su u proseku osuđeni na dužu zatvorsku kaznu od žena… i tako redom.

muska prava

Kada bi se navedeni podaci odnosili na žene, to bi odmah bio poziv na uzbunu političarima i društvenim institucijama da se što pre preduzmu mere koje će obezbediti „rodnu ravnopravnost“, ističu borci za muška prava. Međutim, društvo i dalje ne obraća mnogo pažnje na muškarce kao populacionu grupu. Tako se stiče varljivi utisak da su oni u boljoj poziciji, što se najčešče argumentuje činjenicom da je većina političara i menadžera na najvišim pozicijama muškog pola. Iz toga se olako donose zaključci da su svi muškarci u povoljnijoj poziciji u odnosu na žene, a zaboravlja se da pripadnici „jačeg pola“ dominiraju i na društvenom dnu, u fizički najtežim i najprljavijim poslovima.

Članovi Pokreta za ljudska prava muškaraca sebe deklarišu kao grupu pretežno liberalnog pogleda na svet, koji nema nikavih dodirnih tačaka sa patrijarhalnim vrednostima, a na internetu se oglašavaju preko portala www.aviceformen.com ihttp://www.reddit.com/r/MensRights/. Njihovoj popularnosti doprinela je i blogerka Karen Straughan („Girl Writes What“) čiji je video klip „Feminism and the disposable male“ na Youtubeu do sada videlo više od 700.000 ljudi. Pripadnici ovog pokreta inače tvrde da značajan doprinos u njihovim zalaganjima daju upravo žene, koje su saglasne sa stavom da feminizam, kao najsnažniji činilac u rodnoj politici zadnjih nekoliko decenija, ne samo da nije gotovo ništa učinio za rešavanje gorućih problema muškaraca, nego je svojim snažnim uticajem na društvo namerno kreirao diskriminaciju muškaraca u mnogim sferama. Aktivisti kao najdrastičnije primere navode ukidanje pretpostavke nevinosti osumnjičenog za silovanje u nekim sudskim ustanovama i sve prisutniji trend da se porodično nasilje gotovo po automatizmu identifikuje kao „nasilje nad ženama“, iako veliki broj statistika ukazuje na to da su počinitelji i žrtve u gotovo jednakoj razmeri žene i muškarci.

Pobornici novog pokreta kao svog protivnika vide grupaciju tzv. „radikalnih feminiskinja“ za koje su uvereni da negativno utiču na celokupni feministički pokret i da svojim aktivnostima ne čine dobro ni ženama, jer motive za delovanje crpu iz patološke mržnje prema muškarcima. To je posledično kreiralo nove dvostruke aršine u tretiranju muškaraca i žena, kako u medijima tako i u sudskoj praksi, što svakako ne mogu biti ciljevi nijednog društva koje teži da bude demokratsko i razvija humane vrednosti.

Pročitajte i ovo...