Home VestiEkonomija Požar ugrozio čitavu ekonomiju Kenije

Požar ugrozio čitavu ekonomiju Kenije

by bifadmin


Vatra je juče skoro u potpunosti progutala aerodrom u prestonici Kenije, najvećoj ekonomiji istočne Afrike. Turizam, ali i izvoz čaja i cveća u Evropu donosili su ovoj zemlji više od milijardu dolara godišnjih prihoda.

nairobi

Kenijske vlasti obavezale su se da će u što kraćem roku ponovo uspostaviti redovan međunarodni saobraćaj iz Najrobija. On će se sigurno u početku odvijati smanjenim intenzitetom, ali je od ključne važnosti pre svega ponovno pokretanje kargo letova sa glavnim izvoznim proizvodima ove zemlje, čajem i cvećem. Džomo Kenjata je bio četvrti najfrekventniji aerodorom u podsaharskoj Africi, sa 6,5 miliona putnika godišnje, sve dok veliki požar koji je započeo prekjuče nije obustavio sve njegove aktivnosti.

Terminal za međunarodni saobraćaj u potpunosti je izgoreo, pa će on u narednim danima makar delimično biti uspostavljen na delimično sačuvanom terminalu za domaće letove. Proizvođači cveća najviše su ugroženi jer preostala dva međunarodna aerodroma u zemlji nemaju odgovarajuće magacine sa rashladnim uređajima, Kenija je treći uvoznik cveća u Evropu. Ni turizmu se ne piše dobro i tur-operateri već otkazuju deo kapaciteta.

Ovo je najveća u nizu loših vesti koje su zadesile Keniju u poslednje vreme. Pripadnici militantne grupacije Al-Šabaab su ranije nelegalno ušli u zemlju iz Somalije i prave probleme pripadnicima kenijske vojske. U zemlji takođe raste podeljenost pred sledeće predsedničke izbore. Uzrok velikog požara još uvek nije utvrđen.

Pročitajte i ovo...