Home TekstoviB&F Plus PWC Outlook 2013-2017: Kupoholičari se prebacuju na digitalne sadržaje

PWC Outlook 2013-2017: Kupoholičari se prebacuju na digitalne sadržaje

by bifadmin

Rezultati analize podataka o trošenju novca na robu široke potrošnje i oglašavanje koji su sadržani u ovogodišnjoj online bazi podataka Outlook 2013-2017 ukazuju na to da će potražnja za sadržajima sektora zabave i medija, koja je uglavnom podstaknuta primenom uređaja za širokopojasni pristup internetu, nastaviti da raste te postoji očekivanje da će ovaj trend rasta pratiti rast BDP u toku perioda 2013-2017 za koji se vrši projekcija. Međutim, imajući u vidu prelazak na digitalne proizvode, koji su obično jeftiniji od svojih materijalnih tj. fizičkih replika, predviđamo da će potrošnja zaostajati za rastom BDP.

Globalno tržište zabave i medija će se u narednih pet godina razvijati po složenoj godišnjoj stopi rasta od 56% tako da će prihod ovog sektora 2017. godine iznositi US$2.2 biliona, što je više nego 2012. godine kada je iznosio US$1.6 biliona. Visini prihoda doprinose tri potkategorije – oglašavanje, trošenje novca na sadržaje sektora zabave i medija i pristup internetu – koje će nastaviti da beleže rast ali po različitim stopama.

Informacija o stopi rasta na globalnom nivou isključuje podatke po segmentima i geografskim oblastima. U Outlook bazi podataka sadržani su analizirani skupovi podataka koji se odnose i na pomenute kategorije. U daljem tekstu date su u kratkim crtama informacije o aktuelnoj situaciji u sektoru zabave i medija, i to po geografskim oblastima i stavkama na koje se troši novac.

Trošenje novca na digitalne, odnosno nedigitalne proizvode

Na globalnom tržištu zabave i medija, digitalni sadržaji će u narednih pet godina biti glavni faktor u porastu prihoda, i to po složenoj godišnjoj stopi rasta od 11.9%. Do 2017. godine, udeo digitalnih prihoda (koji obuhvata trošenje novca na digitalne sadržaje, digitalno oglašavanje i pristup internetu) u ukupnom prihodima iznosiće 47%, što je vise nego 2012. godine kada je iznosio 35%.

trosenje na digitalne i nedigitalne

Trošenje novca na robu široke potrošnje – Prelazak sa sadržaja na pristup internetu

Sve učestalije trošenje novca na pristup internetu ukazuje na to da dolazi do promene potrošačkih navika u globalnom sektoru zabave i medija, drugim rečima dolazi do prelaska sa trošenja novca na sadržaje (47%:2012 →41%:2017) na trošenje novca na pristup internetu (24%:2012 → 30%:2017).

pristup internetu

Tržišta zabave i medija koja se najbrže razvijaju

Naveći rast zabeležiće grupa koju čini 8 tržišta- Kina, Brazil, Indija, Rusija, Bliski istok i Severna Aftika, Meksiko, Indonezija i Argentina. Udeo ovih zemalja u ukupnom prihodu sektora zabave i medija iznosiće 22% 2017. godine, što je više nego 2008. godine kada je iznosio 12%, dok će njihova prosečna složena godišnja stopa rasta biti dvostruko veća od stope rasta globalnog sektora zabave i medija posmatranog u celini.

mediji i zabava

Trošenje novca na uslugu mobilnog pristupa internetu veće je od trošenja novca na uslugu fiksnog pristupa internetu

Udeo prihoda od mobilnog interneta (koji će 2014. godine iznositi USD259mlrd) u ukupnom trošenju novca na usluge pristupa internetu biće veći od 50% i premašiće prihode od fiksnog širokopojasnog prisupa internetu. Očekuje se da će 2013. godine u SAD i Južnoj Koreji, kao i 2015. godine u VB, izdvajanja za usluge mobilnog interneta biti veća od izdvajanja za usluge fiksnog interneta. U Južnoj Africi i Indoneziji izdvajanja za usluge mobilnog interneta veća su od onih za usluge fiksnog interneta u toku čitavog perioda za koji se vrši projekcija.

mobilni vs fiksni

Trošenje novca na robu široke potrošnje – prelazak sa fizičkih/materijalnih proizvoda na digitalne proizvode

Nastavlja se trend pada kupovine fizičkih/materijalnih proizvoda sektora zabave i medija, koji tradicionalno čine većinu proizvoda na tržištu. Inače, 2008. godine udeo izdvajanja za kupovinu fizičkih/materijalnih proizvoda u ukupnim izdvajanjima iznosio je 88%, dok danas pomenuti udeo iznosi 73% i ima tendenciju daljeg pada. Do 2017. godine, udeo izdvajanja za kupovinu fizičkih/materijalnih proizvoda u ukupnim izdvajanjima iznosiće samo 53%.

trosenje na robu siroke potrosnje

O bazi podataka Outlook kompanije PwC, koja obuhvata informacije iz oblasti zabave i medija

Kompanija PwC stavila je na raspolaganje javnosti 14. bazu podataka Outlook, koja se ažurira jednom godišnje i u kojoj su sadržane informacije koje se odnose na sektor zabave i medija. Baza podataka Outlook je sveobuhvatna baza podataka koja sadrži rezultate globalne analize trošenja novca na robu široke potrošnje i oglašavanje. Budući da su u njoj sadržani istorijski i prognozirani uporedni podaci za 13 sektorskih segmenata u 50 zemalja, baza podataka Outook omogućava jednostavno poređenje stope rasta i visinu trošenja novca na robu široke potrošnje i oglašavanje u zemljama u regionu. Od ove godine baza podataka Outook sadrži i napomene koje su date pojedinačno po zemljama i svim segmentima.

Baza podataka Outook sadrži opsežne podatke o visini trošenja novca na robu široke potrošnje i oglašavanje, i to za 13 segmenata:

· TV pretplata i licence
· Oglašavanje na televiziji
· Pristup internetu
· Radio
· Oglašavanje na otvorenom prostoru
· Video igre
· Filmovi
· Novinsko-izdavačka delatnost
· Izdavačka delatnost i plasman časopisa i nedeljnika
· Poslovanje između dva ili više preduzeća
· Oglašavanje na internetu
· Časopisi i publikacije iz oblasti obrazovanja
· Muzika

Zemlje čije su informacije sadržane u bazi podataka Outlook
Podaci o trošenju novca na robu široke potrošnje i oglašavanje četiri regiona i 50 zemalja, i to za svaki od 13 segmenata (ukoliko su dostupni):

tabela pwc

Pročitajte i ovo...