Home VestiPolitika i društvo Segregacija: U Švajcarskoj azilantima zabranjeno na bazene

Segregacija: U Švajcarskoj azilantima zabranjeno na bazene

by bifadmin

U nekoliko švajcarskih gradova, kao što je Bremgarten u kantonu Aargau, azilantima je zabranjen pristup bazenima i sportskim stazama. U junu je pooštravanje zakona o azilantima imalo čak 78,5% podrške među stanovništvom.

asylum
Sve je počelo kada je pre nedelju dana oko 150 izbeglica iz Sudana, Eritreje i Tibeta smešteno u napuštenu kasarnu u Bremgartenu. Taman kada su pomislili da su našli makar privremeni smeštaj, dočekao ih je novi pravilnik lokalnih vlasti. Švajcarski Savet za izbeglice je potez gradskih vlasti u Bremagartenu nazvao „neodbranjivim u legalnom i humanitarnom smislu“. Ali to nije pomoglo. Čitav kanton Aargau formirao je 32 „ekskluzivne zone“ u kojima neće biti dozvoljen pristup i boravak azilantima.

Švajcarska politika prihvatanja azilanata bila je meta mnogih kritičara i ranije, ali čini se da nikada nije bio ovoliki nivo netrpeljivosti prema imigrantima od strane zvaničnih organa države, piše Špigl. U junu je čak 78,5% dalo podršku daljem pooštravanju politike prema imigrantima i azilantima. Pridošlicama je u Aargauu zabranjen pristup sportskim terenima i površinama koje pripadaju osnovnim i ssrednjim školama.

Pročitajte i ovo...