Home VestiEkonomija Siemens: Novi direktor za izlazak iz krize

Siemens: Novi direktor za izlazak iz krize

by bifadmin

Siemens je veliki nemački konglomerat, koji pravi sve od „igle do lokomotive“, odnosno od vozova do celih električnih centrala. Međutim, nedavni lošiji rezultati i unutrašnja borba u kompaniji doveli su do smene generalnog direktora Petera Lešera (Peter Löscher).

Siemens

Novi generalni direktor Siemensa je Džo Kajzer (Joe Kaeser), bivši finansijki direktor kompanije. U jednom intervjuu za Špigl pre nešto više od mesec dana, Kajzer je napomenuo da je razlika između generalnog i finansijskog direktora ta što prvi mora da zna odgovor na pitanje „kuda idemo?“, a drugi na pitanje „kako ćemo tamo stići?“, time diskretno uperivši prstom prema Lešeru, koga su mnogi krivili za loše rezultate u poslednje vreme.

Siemens nije mala kompanija, već gigant koji je decenijama jedan od zaštitnih simbola Nemačke, sa oko 370.000 zaposlenih u preko 200 zemalja – us vim zemljama sveta osim u Severnoj Koreji. Zaposleni Siemensa su zaslužni za prosečenih 8.900 novih registrovanih patenata godišnje, dok godišnji obrt kompanije iznosi oko 78 milijardi evra. Nemačka država jednostavno ne sme da dozvoli da takvo preduzeće počne da propada. Među promašajima u poslednje vreme ističe se fijasko u sektoru solarne energije, gde je izgubljeno više milijardi evra, gubitak oko 600 miliona evra na vrednosti vetro-turbina u Severnom moru, kao i konstantno odlaganje isporuke 16 ultrabrzih vozova nemačkoj nacionalnoj železnici, Dojče Banu (Deutsche Bahn).

Jedan od najvećih problema Siemensa, piše Špigl, je to što se danas oslanja skoro isključivo na velike kupce, pošto je prodat psolovni segment mobilnih telefona, a segmentom bele tehniek upravlja poslovni partner Boš (Bosch). Među „mrljama“ koje se vezuju za Siemens u ovoj deceniji iuzdvaja se i presuda zbog nuđenja mita 2006. godine, a vrhunac je dostignut prošle godine kada je Lešer otvoreno obećavao, bez ikakve osnove, da će godišnji rezultat prodaje iznositi oko 100 milijardi evra, odnosno čak skoro 25% više od ostvarenog rezultata.

Pošto je čak i kancelarka Angela Merkel izrazila zabrinutost za budućnost kompanije, izabran je novi generlani direktor Kajzer, a Lešer je stupio sa dužnosti pre isteka mandata. Džo Kajzer je proveo 33 godine u Siemensu i za sada izaziva blagonaklonost nemačkih medija. U svom prvom intervjuu po postavljenju na direktorsko mesto istakao je da je „pre svega potrebno sačuvati staloženost“. O eventualnim novim projektima nije rekao ni reči novinarima.

Pročitajte i ovo...