Home VestiEkonomija Simpo opet državna firma

Simpo opet državna firma

by bifadmin
Rukovodstvo Simpa prihvatilo je danas predlog da se poreski dug tog preduzecha pretvori u akcije države, tako da će država ponovo postati većinski vlasnik te kompanije sa udelom od oko 70 odsto.
Na sastanku sa odlazećim ministrom finansija i privrede Mladjanom Dinkićem, koji se zalagao da država preuzme Simpo, uprava Simpa se obavezala da će redovno plaćati sve poreze i doprinose, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen Vladi na potvrdjivanje. Takodje je dogovoreno da do kraja nedelje Simpo uplati dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, čime bi se stekli uslovi da Poreska uprava odbloka račun kompanije. Blokada je uvedena 23. avgusta zbog duga za doprinose od oko 900 miliona dinara, dok je ukupna poreski dug kompanije 4,88 milijardi dinara.
drzavno vlasnistvo
Stručnjaci sumnjaju da će Simpo biti sposobna da redovno izmiruje obaveze prema državi, kao i da će država uskoro moći da nađe strateškog partnera za tu kompaniju, koji bi obezbedio redovno servisiranje obaveza. To znači da bi ta kompanija bi za državu mogla postati teret poput Železare Smederevo, a ako se po sličnom scenariju budu rešavali problemi i drugih velikih poreskih dužnika, državni budžet će biti u velikom problemu, koje ni novi ministar finansije neće moći da reši.

Pročitajte i ovo...