Home VestiBiznis & Finansije Sutra isplata dividendi akcionarima NIS-a

Sutra isplata dividendi akcionarima NIS-a

by bifadmin
Naftna industrija Srbije (NIS) isplatiće sutra akcionarima 75,83 dinara dividende po akciji za 2012. godinu u bruto iznosu, odnosno neto 64,45 dinara.  NIS je danas saopštio da ukupna suma za isplatu dividende za prošlu godinu iznosi 12,36 milijardi dinara,  što je najveći iznos koji je za dividendu isplatila neka kompanija koja je listirana na Beogradskoj berzi.
Akcionarima koji su kao građani besplatno dobili po pet akcija NIS-a, a ima ih oko 2,4 miliona, sutra će novca biti uplaćen na njihov račun u Poštanskoj štedionici, a moći će da ga podignu nardnih dana, po završetku neophodne administrativne procedure. Ukupan iznos za pet akcija je 322,25 dinara.
naftna industrija srbije
Ruskom Gaspromnjeftu, koji poseduje 56,15 odsto akcija NIS, biće isplaćene dividende u neto iznosu od 6,6 milijardi dinara, a Republici Srbiji, koja je vlasnik oko 30 odsto akcija NIS-a, oko 3,7 milijardi dinara.
NIS će uplatiti porez na prihod od kapitala koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto, pa će budžet Srbije po tom osnovu dobiti 600 miliona dinara.Dodatno che prihod budžeta Srbije, po Ugovoru o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Ruskom Federacijom, iznositi 347 miliona dinara, tako da će, zahvaljujući isplati dividendi NIS-a za 2012. godinu, u budžet Srbije biti uplaćeno ukupno 4,64 milijarde dinara.

Pročitajte i ovo...