Home VestiIT i nauka Uskoro još više nafte, a klima na izdisaju

Uskoro još više nafte, a klima na izdisaju

by bifadmin

Nove tehnologijie crpljenja nafte mogle bi uskoro da u kratkom roku čak šestostruko uvećaju količinu nafte na planeti, na 10,2 biliona barela.

horizontal-drilling

Najčešća i najkontraverznija tehnika crpljenja sirove nafte danas je tzv. hidraulično frakturisanje, koje podrazumeva ubrizgavanje velike količine hemijski „pojačane“ vode u podzemne slojeve stena, kako bi se oni razbili i iz njih izvukli nafta i priordni gas. Izveštaj kompanije Lux Research nagoveštava da bi već razvijena tehnika tzv. Povećanog povraćaja nafte (Enhanced Oil Recovery – EOR) mogla čak šest puta da poveća svetske zalihe u samo nekoliko godina, ali po cenu daljeg uništavanja globalne klime.

Nova tehnologija podrazumeva upotrebu ubrizgavanje vodene pare ili čak upotrebu mikroorganizama, koji bi mogli da „produže život“ iskorišćenih naftnih polja tako što će pristupiti slojevima nekonvecionalnih rezervi petroleja, kao što je naftni pesak. Pomenuti izveštaj ističe da su negativne prognoze o naglom skoku cene nafte do čak 300 dolara po barelu od pre desetak godina bile nerealne, ali da bi se „možda i ostvarile da u međuvremenu nisu pronađeni novi načini za uvećavanje naftnih rezervi“. Implementiranje novih tehnologija će dosta koštati, što će svakako u prvi mah podići cenu, ali pitanje je kako će reagovati sve veći svetski lobi protiv eksploatacije i korišćenja nafte zbog ugrožavanja prirode. Ekstrakcija nafte predstavlja jednog od najvećih ljudskih emitera ugljen-dioskida u atmosferu.

Pročitajte i ovo...