Home Vesti Vatikanska banka: Finansijski izveštaji na internetu

Vatikanska banka: Finansijski izveštaji na internetu

by bifadmin

Vatikanska banka otvorila je internet stranicu www.ior.va, u pokušaju da popravi imidž nakon niza skandala i kritika na račun nedostatka transparentnosti.

vatican_money

Predsednik banke, Ernst von Freyberg, rekao je za Vatikanski radio da će na stranicama biti objavljen godišnji izveštaj, što će biti prvi put da banka objavljuje finansijske rezultate, koji će pružiti informacije o reformama i poslovima banke u svetu, načinima na koje pruža podršku crkvi i humanitarnim akcijama, prenosi Reuters.

Vatikanska banka, čiji je službeni naziv Institut za verske poslove (IOR), meta je brojnih istraga italijanskih istražitelja zbog sumnje oko pranja novca, a u Odboru Veća Evrope koji se bavi pitanjima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, prošle godine je ocenjeno da banka nije ispunila međunarodne standarde transparentnosti. Papa Franja je ove nedelje poručio da posrnula Vatikanska banka mora da postane „poštena i transparentna“, i naveo da će saslušati savete komisije koju je formirao u pogledu toga da li banku treba reformisati ili čak ugasiti. Objavljivanje izveštaja na internet stranici Vatikanske banke planirano je za oktobar.

Pročitajte i ovo...