Home Posle 5 Vijetnam: Besplatno školovanje za studente marksizma

Vijetnam: Besplatno školovanje za studente marksizma

by bifadmin

Pošto poslodavce ne interesuju stručnjaci za marksizam, mladi Vijetnamci izbegavaju studiranje Marksa, Lenjina i Ho Ši Mina. Iz ovog razloga komunističke vlasti nude budućim studentima šansu da na državnim fakultetima ove predmete izučavaju potpuno besplatno.

Marksističko-lenjinističku teoriju tržište je učinilo neatraktivnom na ušrtb veština iz komunikologije, turizma, međunarodnih odnosa i engleskog jezika. Studenti koji završe fakultete za potonja zanimanja ubeđeni su da će lakše naći posao i dobru zaradu.

vijetnamci

Zato se za održavanje onih studija koje ne privlače tako veliki broj studenata Vijetnam bori besplatnim školovanjem. To se odnosi i na neke smerove na medicini, poput specijalizacije za tuberkulozu i lepru.

Pa ipak, ova zemlja mora da uradi mnogo više po pitanju obrazovanja. Naime, sve veći broj stranih kompanija ima pritužbe na vijetnamske diplomce, odnosno na kvalitet njihovog obrazovanja. Zbog toga ima sve više privatnih univerziteta ali se opet najboljom opcijom za Vijetnamce koji imaju novca smatra studiranje u inostranstvu.

Inače, više od 60% vijetnamske populacije koja broji 90 miliona ljudi čine mlađi od 30 godina. Dakle, svake godine pravo sa fakulteta na tržište rada ulazi oko 500.000 diplomaca, što je ogroman demografski potencijal koji treba pametno iskoristiti.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...