Home VestiEkonomija Wall Street: Oštar pad indeksa, raste napetost zbog Sirije

Wall Street: Oštar pad indeksa, raste napetost zbog Sirije

by bifadmin

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija zabeležile najveći dnevni pad od juna, što je posledica napetosti zbog mogućeg vojnog udara američkih snaga i saveznika na Siriju.

Dow Jones indeks skliznuo je 170 bodova, ili 1,14 posto, na 14.776 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,59 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 2,16 posto, na 3.578 bodova.

Najveći dnevni gubitak S&P 500 indeksa od 20. juna posledica je pada cena akcija u svih 10 sektora tog indeksa. Najviše su, oko 2,5 posto, potonuli finansijski i rudarski sektor, a na vrednosti je izgubilo oko 80 posto svih akcija na Wall Streetu.

Arrow graph going down

Ulagače, ionako nesigurne zbog mogućeg smanjenja podsticajnih monetarnih mera Feda u septembru, na prodaju je navelo zaoštravanje sirijske krize.

Američke snage spremne su odmah da napadnu Siriju kad i ako to predsednik Barak Obama naredi, rekao je juče američki ministar obrane Čak Hejgel. Dodao je da su dokazi o prošlonedeljnom napadu sirijskog režima hemijskim oružjem neoborivi te da predsednik Barak Obama drži da mora biti odgovornosti za upotrebu hemijskog oružja.

Iako se Rusija protivi intervenciji, sve više zemalja Zapada podržava SAD, a američki i evropski zvaničnici kažu da očekuju kratak i oštar napad.

Koliku je nervozu na tržištu izazvala sirijska kriza, pokazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija za više od 20 posto u poslednja dva dana. Rast tog indeksa znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Traže se i sigurnija utočišta za kapital, pa je juče cena zlata dostigla najviši nivo u 15 nedelja, a znatno je poskupela i nafta, za više od tri posto.

„Pad cena akcija posledica je sve izvesnijeg napada na Siriju i mogućeg uticaja takvog razvoja događaja na tamošnju regiju. Geopolitički rizik mogao bi ulagače navesti na preslagivanje portfelja, smanjenja udela rizičnije imovine, kao što su akcije“, kaže Leo Grohovski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su juče zamenile 6,2 milijarde akcija, dok prosečan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde. Iako ispod proseka, obim je, ipak, bio znatno veći nego prethodnih dana, što pokazuje da su ulagači povlače s tržišta.

I na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,79 posto, na 6.440 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,28 posto, na 8.242 boda, a pariski CAC 2,42 posto, na 3.968 bodova.

Izvor: GdeInvestirati 

Pročitajte i ovo...