Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Penzioneri

B&F reč nedelje: Penzioneri

by bifadmin

U zemlji u kojoj penzionera ima skoro koliko i radno sposobnog stanovništva i u kojoj će taj odnos, sudeći prema sumornim demografskim procenama, u narednim decenijama postajati sve veći u korist starijeg, „neradnog“ sloja stanoviništva, reklo bi se da penzioneri igraju važnu ulogu u svakodnevnom društvenom životu i državnom uređenju.

penzosi

U parlamentu penzioneri su zastupljeni i preko svoje političke partije – PUPS, koja uglavnom igra ulogu malog, ali neophodnog koalicionog partnera, a do izražaja dolazi i kada treba glasati o godišnjem povećanju penzija u zemlji, uprkos nestabilnom državnom budžetu i najavljenim planovima za štednju. Međutim, upravo konstantno starenje stanovništva kao posledica negativnog prirodnog priraštaja i nemogućnost nezgrapnog penzionog fonda da dugoročno isplaćuje penzije na osnovu doprinosa koje dobija od plata uskoro malobrojnijeg dela populacije dovelo je do prošlonedeljne preporuke misije MMF da se starosna dob za odlazak u penziju u Srbiji postepeno pomera do 67. godine u narednoj deceniji, zaključno sa 2023.

Nije ovaj problem isključivo karakterističan za našu zemlju – sreće se u skoro polovini evropskih zemalja, od kojih neke spadaju u najrazvijenije. Ali one uglavnom imaju odavno razvijen mehanizam privatnih penzionih fondova, pa i državnih, koji svoju aktivu povećavaju konstantnim ulaganjem na finansijskim tržištima.

Old_People_Sign

S druge strane, osim povlastica u gradskom prevozu i ponegde još uvek podrazumevanom iskazivanju poštovanja prema starijim osobama u društvu, teško bi se moglo govoriti o dobrom položaju penzionera u Srbiji. U zemlji su male plate, ali penzije su još manje i u proseku iznose tek nešto više od 24.000 dinara, oronuli zdravstveni sistem pruža tek osnovnu zdravstvenu zaštitu starim osobama, dok se za veće intervencije obavezno ide na listu čekanja u državnim bolnicama, pa penzionerima preostaje samo da čekaju „neke bolje dane“.

Penzioneri 1
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

realtime_logo

Pročitajte i ovo...