Home VestiEkonomija Crveni oktobar pred nama: Fiskalna litica u Americi, moguća nestabilnost u evrozoni

Crveni oktobar pred nama: Fiskalna litica u Americi, moguća nestabilnost u evrozoni

by bifadmin

Prvi je dan jeseni koja obećava sve samo ne da će biti dosadna. Naime, Nomurin geopolitički savetnik Alister Njuton u svojoj prezentaciji „Predstoji nam crveni oktobar“ hijerarhijski je poređao rizike za svetsku ekonomiju i političku stabilnost, koji će nam pretiti u narednom mesecu.

1. Prvi je svakako opasnost od fiskalne litice, odnosno od nove fiskalne krize pred kojom se nalazi Amerika. Već šesti put za dve godine republikanci i demokrate zbog toga što ne mogu da se dogovore o budžetu stvaraju uslove za početak još jedne recesije. Naime, Sjedinjenim Državama trenutno prete automatski bankrot ili nestanak novca za finansiranje države, a zajedno sa tim i prestanak rada određenih državnih organa. Ovoga puta republikanci tvrde da će pristati na veći deo finansiranja federalne vlade ako ključni Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju za sve bude povučen. Predsednik međutim tvrdi da oko toga nema pregovora. Ukoliko se ne dogovore do kraja septembra deo institucija će prestati da radi a ostale će usporiti rad. Potom međutim, u oktobru, nastupaju novi problemi – Kongres mora da se složi oko pozajmice još novca kako bi se podigao takozvani prag duga. Ovo može da izazove novi krug inaćenja koji takođe nosi opasnost od započinjanja krize.

kod crveno

2. Pošto je prošla opasnost od potencijalne eskalacije sukoba u Siriji, ostaje strah da će biti nestabilnosti na tržištu nafte. „Mir“ na Bliskom Istoku je i dalje veoma rovit i svaki novi sukob mogao bi da poremeti snabdevanje sveta ovim energentom.

3. Od kada je na čelo Japana došao Šinzo Abe, ova azijska ekonomija je u oporavku. Ovogodišnji rast japanske ekonomije, sudeći prema rezultatima drugog kvartala, biće 3,8%. Međutim japanski premijer se sve češće nalazi na meti kritika kod kuće. Nedavno je čak i iz svog kabineta, od savetnika Ecura Honde, dobio packu zbog svog plana brzog podizanja poreza sa 5 na 8%, jer bi to moglo da „uspori ekonomiju“. U oktobru će deo javnosti pomno posmatrati događaje u Japanu.

4. Posle pobede Angele Merkel u Nemačkoj, Njutona zabrinjava odnos Grčke i Italije prema istoj, koje, vidljivo je, nisu baš prezadovolne zbog nove-stare liderke najjače evropske ekonomije.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...