Home VestiIT i nauka IBM ulaže milijardu dolara u promociju Linuxa

IBM ulaže milijardu dolara u promociju Linuxa

by bifadmin

IBM planira da potroši milijardu dolara kako bi ubedio potrošače da koriste Linux, besplatni operativni sistem koji je konkurentan Windowsu.

Ovo bi bio drugi put da IBM ulaže tu svotu novca u promovisanje Linuxa. Prvi put na ovaj korak se odlučio 2000. godine kada je Linux tek uvođen među poslovne korisnike.

linuks

Microsoft inače već godinama ulaže u propagandu protiv Linuxa, idući dotle da mu spočitava kršenje 235 zaštićenih patenata i tvrdeći da zbog toga preduzeća koja ga koriste mogu biti tužena. No, ova taktita zastrašivanja nije imala mnogo efekta – veliki broj data centara na svetu koristi Linux, kao i velike kompanije poput Googlea i Facebooka.

U jednom segment međutim Linux ne može da priđe Windowsu – kada su serveri u pitanju. Serveri koji rade na Linuxu pokrivaju rad 23% preduzeća a oni koji rade na Windowsu čak 49% kompanija.

Sada se očekuje da se vidi da li će ova milijarda koja treba da bude uložena u stvaranje razvojnog fonda koji će testiranje programa učiniti besplatnim i obučavanje preduzeća pomoći Linuxu da skine Windows sa trona.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...