Home VestiEkonomija Japan isključio i poslednji nuklearni reaktor u zemlji

Japan isključio i poslednji nuklearni reaktor u zemlji

by bifadmin

Reaktor 4 u gradu Ohiju u zapadnom Japanu i zvanično je jutros prestao sa radom. Analitičari kažu da će Japan biti bez nuklearne energije najmanje do decembra, što je najveća obustava proizvodnje još od šezdesetih godina.

ohi nuklearka
Japanska javnost okrenula se protiv nuklearne energije posle katastrofe u Fukušimi 2011. Pre ove nesreće ova vrsta energije obezbeđivao je struju za preko 30% japanskih potreba. Od tog trenutka, sve do danas, svi nuklearni reaktori u zemlji su postepeno isključivani, što zbog redovnog održavanja, što zbog povećanja njihove bezbednosti usled straha od novih velikih zemljotresa. Prošle godine tokom maja i juna takođe je došlo do generalne obustave, ali je u međuvremenu operateru Kepco dozvoljeno da pokrene nuklearku u Ohiju.

Vlada Japana je bila pod velikim pritiskom da preduzem velike i skupe mere održavanja i podizanja bezbednosnih standarda u 50 nuklearnih reaktora u zemlji. Veruje se da bi čitava operacija mogla da bude završena za šest meseci i većina reaktora potom ponovo puštena u rad. Bez njihovog rada Japan bi bio doveden do ruba energetskog, a samim tim i ekonomskog kolapsa.

Pročitajte i ovo...