Home VestiPolitika i društvo Novi “Američki san” je raniji odlazak u penziju i nezaduženost

Novi “Američki san” je raniji odlazak u penziju i nezaduženost

by bifadmin

Veliki broj Amerikanaca je tokom ove krize redefinisao pojam “američkog sna”. Po istraživanju Credit.com svaki četvrti Amerikanac star od 18 do 24 godina smatra da je novi američki san – nezaduženost kod banaka. Šokantno je da manji broj njih sanja o posedovanju kuće, što je ideal na kojem je izgrađena ova nacija.

Američki san je nekada podrazumevao prosečan bračni par sa dvoje dece na fakultetu, lepom kućom sa dvorištem u predgrađu, dvoje kola, psom ili mačkom, ali najvažnija poznata u ovoj jednačini je bila – posedovanje (kuće).

Freedom concept. Escaping from the cage

“Kućevlasništvo je duboko ukorenjeno u američkom mentalitetu. Još najraniji zakoni davali su biračko pravo posednicima zemlje, koje je dugo važilo. Vlasništvo nad nekretninom dugo je predstavljano kao dokaz udela u društvu”, napisali su Viljem M. Roh i Heri L. Votson u uvodu za knjigu Chasing the American Dream: New Perspectives on Affordable Homeownership.

Sada međutim Amerikanci misle drugačije, njih 27,9% smatra da je američki san odlazak u penziju sa 65 godina, 18,2% i dalje misli da je to posedovanje kuće, dok njih 23% sanja o tome da se oslobodi dugovanja bankama.

San prosečnih Amerikanaca danas je, ne slava, ne bogatstvo, već osnovna finansijska stabilnost. Možda na ovo utiče osećaj beznadežnosti koji imaju “do guše” zaduženi Amerikanci – svaki šesti anketirani rekao je da ima utisak da se do kraja života neće izvući iz dugova.

Još jedno istraživanje – o izboru ljubavnih partnera na osnovu njihove finansijske stabilnosti – potvrdilo je ovu tezu. Naime, ispitanici se svi slažu oko jednog, da im ne treba prezaduženi, “finansijski neodgovoran” partner.

Izvor: Credit.com

Pročitajte i ovo...