Home VestiPolitika i društvo Papa: Ne možemo se doveka baviti osudama abortusa i homoseksualizma

Papa: Ne možemo se doveka baviti osudama abortusa i homoseksualizma

by bifadmin

Papa Francisko izjavio je da katolička crkva mora da prekine svoju opsesivnu kampanju protiv homoseksualizma i abortusa, i da se posveti bitnijim stvarima, pa i dozvoljavanju ženama da imaju veće učešće u donošenju odluka. U suprotnom mogla bi da se sruši “kao kula od karata”.

Papa smatra da crkva ne pruža vernicima ono što im je potrebno: “Narod traži pastire a ne sveštenike koji se ponašaju kao birokrate ili državni službenici”. U intervjuu koji je dao italijanskom jezuitskom časopisu La Civilta Cattolica rekao je i da crkva treba da se izvaja po svojim moralnim vrednostima.

papa

Papa Francisko se još ranije pokazao kao prilično liberalan – pre tri meseca tokom svoje posete Brazilu izjavio je da ne treba marginalizovati homoseksualne vernike, rečima: “Ko sam ja da njima sudim”.

Kao da je čuo kritike španske Sestre Tereze, Papa je dodao i da je krajnje vreme da se razmotri unapređenje uloge žena u crkvi, jer je ovoj instituciji potreban “ženski genij” u upravljanju.

Kao da želi da raskrsti sa dosadašnjim konzervativnim stavovima Vatikana, Papa je dodao: “Ne možemo stalno da insistiramo na zabrani abortusa, gej brakova i kontracepcije, to više nije moguće”.

Izvor: Sky News

Pročitajte i ovo...