Home Posle 5 Roboti zmije istraživaće svemir?

Roboti zmije istraživaće svemir?

by bifadmin

Naučnici na norveškom Institutu SINTEF i Norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije rade za ESA na studiji izvodljivosti proizvodnje i slanja potpuno drugačijih robota za istraživanje planeta.

snake_

Evropska svemirska agencija (ESA) želi da za svoje operacije istraživanja planeta, jednog dana, ima pokretljivije i složenije robote od četiri rovera koje je NASA dosad poslala na površinu Marsa. „Najveći izazov je povećanje pokretljivosti, što se može videti i na primeru rovera Spirit koji je prekinuo sa radom pošto se zaglavio u pesku Marsa. Vozila jednostavno ne mogu da dopru na toliko mesta i pokupe neophodne zbog njihovih točkova koji se zaglavljuju“, ističe Pel Liljebek iz SINTEF. Ovaj Institut želi da kombinuje dosadašnje iskustvo sa roverima, koji bi bili samo prenosioci robota istraživača, u obliku zmije i sa neophodnim ručicama za zahvat materijala. Robotizovane „zmije“ mogle bi i da se kreću pod zemljom, odnosno „migolje“ po dosad nepristupačnim mestima.

Najveći problem ovakvih robota predstavljaće njihovo napajanje strujom, pa će oni najverovatnije morati da budu na neki način povezani sa svojim matičnim roverom, izvorom električne energije (roveri se napajaju prikupljajući solarnu energiju). Naučnici za sad misle da je strujni kabl najbolje rešenje. Studija SINTEF trebalo bi da bude završena do kraja ove godine, a koštala je ESA tačno 500.000 norveških kruna. ESA je zakazala dve istraživačke svemirske misije za 2016. i 2028. godinu.

Pročitajte i ovo...