Home VestiIT i nauka Tesla Motors će proizvoditi kola koja će se sama voziti

Tesla Motors će proizvoditi kola koja će se sama voziti

by bifadmin

Najuspešniji proizvođač električnih automobila na svetu juče je najavio da će već u naredne tri godine dovoljno razviti tehnologiju i verovatno pustiti u prodaju prvi model auta koji će 90% vremena upravljati samim sobom.

musk

Kontroverzni milijarder Elon Musk prevazišao je sva (negativna) očekivanja i sa svojom kompanijom Tesla Motors počeo da ostvaruje profit, najviše zahvaljujući luksuznim električnim modelima (što tek niko nije očekivao). Ideju o razvoju i proizvodnji samoupravljajućih automobila prvu spomenula kompanija Google još pre tri godine. Međutim, u međuvremenu je Google napustio vođa ovog projekta, a Musk je u potaji počeo da radi na istoj inovaciji. To će ovom bogatašu biti sledeći pokušaj da ostavri prednost na tržištu, pošto je njegov sedan Model S postao prvi profitabilni električni auto u istoriji.

Osim podatka da će budući auto moći da 90% pređenog puta upravlja automatski, preko auto-pilota, Musk u obraćanju novinarima nije hteo da otkrije nijedan drugi detalj, osim da se čitav razvoj „odvija unutar kompanije Tesla Motors, bez drugih dobavljača i partnera“. Do sada su kompanije Mercedes Benz, Volvo i Continental takođe eksperimentisale sa automatizacijom vožnje, a japanski Nissan je najavio da će do 2020. razviti automobil koji će biti sposoban da potpuno automatski učestvuje u vožnji.

Pročitajte i ovo...