Home VestiEkonomija Vest da Samers neće biti na čelu FED pokrenula berze

Vest da Samers neće biti na čelu FED pokrenula berze

by bifadmin

Pošto je juče saopšteno da se Lari Samers povukao iz kandidature za mesto predsedavajućeg FED umesto Bena Bernankija, uz nadu da će se još neko vreme nastaviti stimulativna politika američke centralne banke, azijsko tržište je u poslednja 24 sata doživelo nagli skok trgovanja.

janet
Bivši sekretar federalnih rezervi SAD (ministar finansija) Lari Samers otpao je iz trke za novog predsedavajućeg FED, juče je i zvanično saopšteno. Analitičari širom sveta već su ocenili da je novi „siguran“ kandidat za Bernankijevu fotelju Dženet Jelen, inače poznati zagovornik „opuštenije“ monetarne politike u cilju ekonomskog oporavka. Ovakav signal je sinoć i jutros delovao pozitivno na najvažnija azijska tržišta, pa su berze u ovom delu sveta doživele neočekivani rast trgovanja usled naglog pouzdanja investitora da se restriktivne mere FED neće još skoro dogoditi.

Dženet Jelen mediji predstavljaju kao „malu ženu sa velikim IQ“, sa ogromnom podrškom među članovima Demokratske stranke u Kongresu. Deo njih je još u julu napisao pismo Obami u kojem predlaže Jelen za novu šeficu FED, a upravo je nedostatak političke podrške, prenose mediji, i koštao Samersa kandidature. Jelen (67) je trenutno potpredsednica FED i veruje se da bi nastavila Bernankijevu stimulativnu politiku koja je dovela do ere „lakog novca“ koji je preplavio svetska tržišta. Ona je još 2007. upozoravala na opasnost od pucanja „balona“ na američkom tržištu nekretnina i ima ogromno iskustvo iza sebe. Investitori očigledno ovaj potez vide kao pozitivan znak, sudeći po jutrošnjim zbivanjima na svetskim berzama.

Pročitajte i ovo...