Home VestiPolitika i društvo Bespilotne letelice će u budućnosti same odabirati mete za napad

Bespilotne letelice će u budućnosti same odabirati mete za napad

by bifadmin

Tehnologija proizvodnje bespilotnih letelica (dronova) napreduje svakog dana, kako bi one postale što brže, nečujnije, ali i manje smrtonosne po civile. Ipak, smrtonosni zadaci budućih generacija dronova biće izvršavani bez ljudske kontrole.

dron meta
Iako je broj napada bespilotnim letelicama opao u 2013. (u Pakistanu ih je bilo samo 21 u poređenju sa 122 u 2010. godini), one ostaju jedan od najvažnijih činilaca američkih protiv-terorističkih napada. Međutim, veruje se da je njihovo korišćenje umanjeno ove godine i zbog toga što je u javnost procurela vest da je njih relativno lako hakovati i iskoristiti i u drugačije namene. Komisija Državne bezbednosti (Homeland Security) otkrila je da se i sa prilično jeftinom opremom može „upasti“ u sistem dronova: paravojne iranske formacije potrošile su oko 26 miliona dolara da bi presretale video zapis sa dronova koji preletali preko Iraka tokom 2009. godine, a u 2011. prijavljeno je da je kompjuterski virus napao neke od letelica u vojnoj bazi u Nevadi.
Iz tih razloga Amerikanci su spremni da ulože više sredstava u program razvoja tzv. LAR letelica (Leathal Autnomous Robots – smrtonosni autonomni roboti). Njihova prednost bila bi u nezavisnom softveru, sigurnije zaštićenom od hakerskih napada. Međutim, LAR su i dalje veoma daleko od samostalnog odabira ljudskih meta jer, prema rečima profesorke Heder Rof sa Univerziteta u Denveru, „moderni ratni sukobi ne podrazumevaju dve zaraćene strane sukobljene izvan urbanih sredina, već više liče na građanski rat u Siriji, gde dve strane ne mogu vizuelno da se razlikuju i često su pomešane sa lokalnim stanovništvom“. Njihova prvobitna namena biće zato presretanje i uništavanje neprijateljskih raketa čime će, prenosi Quartz, biti značajno smanjen rizik za američke vojne pilote.

Pročitajte i ovo...