Home VestiPolitika i društvo Ko laže: nemački Bild ili američka NSA?

Ko laže: nemački Bild ili američka NSA?

by bifadmin

Nedeljni Bild opovrgava tvrdnju agencije NSA da američki predsednik Obama nije znao za prisluškivanje Angele Merkel. Obama je bio upoznat sa ovom akcijom, tvrdi Bild, još od 2010. godine.

merkelova

Poslednji diplomatski skandal izazvan prisluškivanjem svetskih političara od strane NSA najveći je od svih: najmoćnijoj ženi na svetu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, prisluškivan je privatni mobilni telefon, a Nemačka je povukla svog ambasadora iz SAD prvi put od Drugog svetskog rata Jedino preostalo pitanje je da li je sa tim bio upoznat i Barak Obama? NSA i sam Obama decidno su tokom vikenda porekli da je američki predsednik bio upoznat sa ovim praćenjem Merkelove, ali je izveštaj jučerašnjeg izdanja Bilda, u kome se negira ova tvrdnja, dodatno dolio ulje na vatru.

Bela kuća i Vlada Nemačke i dalje ne daju komentare na ovu poslednju vest. Izvori iz kancelarije Angele Merkel naveli su da se Obama lično izvinio kancelarki u telefonskom razgovoru još sredinom prošle nedelje, rekavši da bi lično zaustavio špijuniranje da je bio upoznat da se ono odvija. Bild am Sonntag tvrdi da je generalni direktor NSA Kit Aleksander lično izvestio Obamu o ovoj operaciji još 2010. godine. S druge strane, praćenje Merkelove počelo je još 2002. godine, prenosi Njujork Tajms.

„Obama nije prekinuo operaciju, već je dozvolio da se ona nastavi“, prenosi reči izvora iz NSA tiražni nemački časopis. Bild ide i korak dalje i navodi da je američki predsednik insistirao na temeljnijem praćenju Merkelove, „pošto nije imao poverenja u nju, pa je hteo da sazna sve o njoj“. Osim praćenja njenih poziva i poruka, NSA je nastavila da špijunira Merkelovu i na njenom novom telefonu, navodno specijalno napravljenom za lakšu odbranu od eventuzalnog špijuniranja. Taj telefon nemačka kancelarka je dobila u junu ove godine što govori o nastavku špijuniranja i u poslednje vreme, tvrdi Bild. NSA je nazvala ove novinarske napise „lažnim“, ali ostaje još uvek da se vidi zvanična reakcija državnika dve zemlje.

Pročitajte i ovo...