Home Posle 5 Poljski umetnik bi mogao u zatvor zbog skulpture koja prikazuje crvenoarmejska silovanja

Poljski umetnik bi mogao u zatvor zbog skulpture koja prikazuje crvenoarmejska silovanja

by bifadmin

Kontraverzna betonska skulptura vojnika Crvene armije koji siluje trudnu ženu veoma kratko je bila izložena u Gdanjsku ali je za to vreme uspela da razljuti i Ruse i Poljake i da ugrozi slobodu svog autora, koji se sada suočava sa mogućnošću kazne od dve godine zatvora.

Naime, umetnik Jerži Bohdan Šumcik podigao je ovu skulpturu bez dozvole poljskih vlasti u blizini spomenika Crvenoj armiji da bi dočarao tragediju žrtava silovanja tokom ratova. Veoma realistična skulptura pokazuje vojnika koji ženu čupa za kosu dok joj drugom rukom gura pištolj u usta. Policija ju je uklonila već sledećeg dana, a protiv njenog autora pokrenuta je istraga zbog izazivanja rasne i nacionalne mržnje.

skulptura

Ruski ambasador u Varšavi Aleksandar Aleksejev prokomentarisao je da je ovo “pseudo-umetnost koja kalja uspomenu na 600.000 sovjetskih vojnika koji su dali svoj život u borbi za oslobođenje Poljske od nacista”.

Poljski mediji su zbog ovog, u javnosti veoma popularnog, slučaja posegli za istorijskim knjigama i našli da su sovjetski vojnici u poslednjim mesecima rata masovno činili seksualne delikte. U Gdanjsku su silovali najviše nemačke žene, ali i Ruskinje i Poljakinje koje su prethodno bile u nemačkom zarobljeništvu. Međutim, u Rusiji je ova tema, kao i mnoge druge, i dalje tabu.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...