Home VestiPolitika i društvo Šef MI5: “Curenje” naših podataka kao poklon teroristima

Šef MI5: “Curenje” naših podataka kao poklon teroristima

by bifadmin

Novi šef britanske službe bezbednosti izjavio je da učestala “curenja” informacija, poput poslednjeg u slučaju Edvarda Snoudena, nanose “enormnu štetu” društvu i idu na ruku teroristima.

Endrju Parker, generalni direktor MI5, kritikovao je i list Gardijan, doduše ne imenujući ga, zbog objavljivanja obaveštajnih podataka u trenutku kada Britanija živi u najpoasnijim vremenima, kada “na hiljade islamskih ekstremista koji žive u njoj kuju planove za napade”.

pokloni za teroriste

Osim islamista, kao pretnju je izdvojio i irske teroriste, razne druge fanatike i sajber kriminalce.

Na svom prvom medijskom nastupu posle preuzimanja dužnosti generalnog direktora bezbednosne službe Parker je izazvao burne reakcije tvrdeći da je Snouden “napravio priručnik za teroriste”, otkrivajući im način rada zapadnih špijuna i obaveštajaca. Ovo je inače bilo najveće “curenje” britanskih obaveštajnih podataka ikada.

Posle kritike lošeg rada MI5, Parker je stao u odbranu ove službe podvlačeći da je terorizam sve raštrkaniji, i da se zato moraju pratiti mnogi građani, što opet ne znači da se praćenjem saznaje sve o njima. “Opet, ovo nije Istočna Nemačka ili Severna Koreja, hvala Bogu”, rekao je Parker.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...