Home VestiEkonomija Svetska banka umanjila prognozu za Kinu i istočnu Aziju

Svetska banka umanjila prognozu za Kinu i istočnu Aziju

by bifadmin

U svojoj redovnoj publikaciji Svetska banka je danas umanjila ranije prognoze ekonomskog rasta za Kinu i zemlje istočne Azije do kraja 2013. i tokom 2014. godine.

kina

„Ekonomije u razvoju regiona istočne Azije usporiće svoj rast: Kina usporava jer planski preusmerava svoju nacionalnu ekonomiju iz izvozno-orijentisane i usredsređuje se na odmaću potražnju; s druge strane, države regiona koje spadaju u velike ekonomije srednjeg prihoda (Indonezija, Malezija, Tajland) trpe zbog smanjenja investicija, kao i pada cena robe, zbog čega trpi i njihov izvoz“, navodi se u saopštenju. Svetska banka sada očekuje da region istočne Azije doživi rast BDP od 7,1% do kraja ove godine, odnosno 7,2% u 2014. (ranije prognoze su iznosile 7,8% i 7,6%).

U kineskom slučaju, analitičari Svetske banke naglašavaju da je masivni državni stimulativni program „odigrao svoje“, odnosno da se kreditna ekspanzija privodi kraju, te da administratori finansijke politike u ovoj zemlji sada moraju da povedu računa o održavanju ubrzanog rasta kredita, uz pojačanu superviziju. Svetska banka napominje da eventualan problem daljem ekonomskom razvoju Kine može da predstavlja preveliko zaduživanje njenih lokalnih upravljačkih tela.

Pročitajte i ovo...