Home VestiEkonomija Uspesi i neuspesi štednje širom Evrope

Uspesi i neuspesi štednje širom Evrope

by bifadmin

Prošlog vikenda su Rimljani izašli na ulice kako bi protestvovali protiv strogih mera štednje, a slični scenario konstantno viđamo i u Portugalu, Španiji, i drugim zemljama teško pogođenim krizom.

stednja

Evropske vlasti objavile su podatke o dometu mera štednje u članicama EU, a situacija nigde nije sjajna. Prošle godine je prosečan budžetski deficit EU bio 3,9% prosečnog BDP-a, što je za 3% manji deficit od onog iz 2009. ali je i dalje veliki.

Nezadovoljstvo ekonomskom situacijom je svuda prisutno, mada je u nekim zemljama mnogo više izraženo. U poslednje tri godine prilagođavanje strogim budžetima je bilo teško u Grčkoj, Irskoj i Velikoj Britaniji, međutim ispostavilo se da je štednja poslednjim dvema ekonomijama dosta pomogla – Irskoj uskoro neće biti potrebna finansijska pomoć a Britanija pokazuje znake ekonomskog oporavka.

stednja i mizerija

Na grafiku je prikazano smanjenje deficita u zemljama u kojima je sprovođena stroga štednja. Neke zemlje poput Španije su dosta smanjile svoj budžetski deficit dok druge uprkos merama štednje posrću, što pokazuje primer susednog Portugala koji je pozvao međunarodne zajmodavce da mu za iduću godinu odobre nešto viši nivo budžetskog deficita od trenutno zacrtanog.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...