Home VestiPolitika i društvo Argentina za prekid eksploatacije nafte oko Folklanda

Argentina za prekid eksploatacije nafte oko Folklanda

by bifadmin

Argentinske vlasti su zapretile da će prekinuti i novčano kazniti sve operacije eksploatacije nafte u neposrednoj blizini Folklandskih ostrva, ali i zatvorski kažnjavati sve direktore odgovornih kompanija.

Falkland-Islands

Argentina još jednom u prvi plan vraća pitanje Folklandskih ostrva. Zaprećene kazne za naftne operacije u njihovom akvatoriju kreću se do vrednosti 1,5 miliona barela nafte a zatvorske kazne i do 15 godina, potvrđeno je BBC-u u ambasadi Argentine u Londonu. U zvaničnom soapštenju argentinske strane navodi se da je „eksploatacija nafte u regionu Malvina (argentisnki naziv za Folklandska ostrva) direktno u suprotnosti sa rezolucijom 31/49 UN koja zahteva i od Velike Britanije i od Argentine da se suzdrže od takvih operacija u spornoj regiji“.

Folklandska ostrva do daljnjeg ostaju britanska kolonija. Podsetimo, na referendumu u martu 2013. za ostanak u britanskoj vlasti glasalo je 1.513 ostrvljana, na prema 3 glasa protiv. Britanski Forin ofis danas je odmah uputio zvaničan odgovor i dodatno „dolio ulje na vatru“: „upravljanje hidrokarbosnkim aktivnostima od strane bilo koje kompanije reguliše legislativa Folklandskih ostrva u skladu sa Konvencijom Morskog prava Ujedinjenih Nacija.“

Folklandi se nalaze u južnom Atlantskom okeanu, na 500 km od obale argentinske Patagonije. Na njima, prema popisu iz 2012. živi tek nešto manje od 3.000 stanovnika, a glavni predmet neslaganja između Argentine i Velike Britanije predstavlja činjenica da dužina zvaničnih teritorijalnih voda od obale arhipelaga iznosi 12 nautičkih milja, dok je njegova „ekonomska zona“ dugačka čitavih 200 nautičkih milja.

Pročitajte i ovo...