Home VestiBiznis & Finansije Čega će se Todorić odreći da bi mogao da preuzme Merkator?

Čega će se Todorić odreći da bi mogao da preuzme Merkator?

by bifadmin

Hrvatska antimonopolska agencija ocenjuje da će Agrokorovo preuzimanje Merkatora imati značajan uticaj na konkurenciju na tržištu, pa ga zato nije moguće odobriti bez određenih uslova. Naime, spajanje Agrokora i Merkator na delovima hrvatskog maloprodajnog tržišta rezultiralo bi tržišnim učešćem iznad 40 odsto, pišu hrvatski mediji.

 

To se posebno odnosi na Zagreb i okolinu. Stoga u antimonopolskoj agenciji očekuju od Agrokora da se „reši“ dela svoje maloprodajne mreže na području „problematičnih“ županija, odnosno da ponudi mere koje će umanjiti negativne posledice koncentracije na tržištu. Na Agrokoru je sada da ponudi mere koje će mu omogućiti nesmetano preuzimanje Meratora, poručuju iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanaja (AZTN).

 todoric-agrokor-mercator

Zeleno svetlo Agencije neophodno je za realizaciju ove akvizicije, koja će dodatno ojačati  jedan od najvećih hrvatskih, ali i regionalnih koncerna. Sa druge strane, slovenački maloprodajni lanac već dugo se nalazi u problemima i vapi za svežim kapitalom, komentariše se u hrvatskoj štampi. Shodno kupoprodajnom ugovoru,  Agrokor je spreman da plati 240 miliona evra za 53,12 odsto akcija Merkatora, odnosno 120 evra po akciji. Kada akvizicija bude realizovana, biće to jedno od najvećih hrvatskih ulaganja u inostranstvu, za koje se očekuje da će osim za Agrokor,  biti podsticajno i za razvoj ekonomske saradnje između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo...