Home VestiPolitika i društvo Deca danas sporija i teža od svojih roditelja

Deca danas sporija i teža od svojih roditelja

by bifadmin

Globalna konferencija o srčanom zdravlju pokazuje alarmantne rezultate: svaka naredna generacija sporija je i teža od prethodne.

cartman
U proseku današnjoj deci je potrebno čak 90 sekundi više da pretrče jednu milju nego njihovim vršnjacima pre 30 godina, tvrdi istraživanje Američke asocijacije za srce. Od 1975. godine fitnes srca za uzrast od 9 do 17 godina opadao je oko 5% po deceniji. Istraživači Američke asocijacije su analizirali podatke iz poslednjih 46 godina, uključujući 25 miliona dece iz 28 zemalja, posle čega je ustanovljeno da su današnja deca predstavljaju najsedentarniju generaciju u istoriji čovečanstva.

Dr Grant Tomkinson sa Univerziteta u Australiji kaže da je 30-60 odsto manja izdržljivost uzrokovana porastom masnog tkiva. Najviše problema imaju zapadne zemlje, ali i neki delovi Azije kao to su Južna Koreja, kopneni deo Kine i Hong Kong. Da bi ostala zdrava, deci je potrebno makar sat vremena fizičke aktivnosti dnevno – šetnje ili vožnje bicikla, trčanja… Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je nedavno soapštila da 80% mladih nema dovoljno fizičkog vežbanja.

Izvor: Guardian

Pročitajte i ovo...