Home VestiEkonomija EBRD: Sporiji privredni rast u 2014. godini

EBRD: Sporiji privredni rast u 2014. godini

by bifadmin

Privredni rast u 2014, prema proceni EBRD-a, biće slabiji od onog koji se očekivao pre šest meseci, između ostalog zbog toga što se u evrozoni, i pored nedavnog oporavka, očekuje slab privredni rast.

ekonomski rast

Prognoza za 2013. snižena je na dva sa 2,2 odsto, koliko se očekivalo u maju, nakon rasta od 2,7 odsto iz 2012, dok se iduće godine očekuje rast od 2,8 umesto 3,2 odsto, navodi se u saopštenju EBRD dostavljenog Tanjugu. Razlozi za slabiju regionalnu prognozu su kako ciklični (dugotrajno slaba inostrana tražnja), tako i strukturni (slab potencijal za rast, ograničeni izvori finansiranja investicija i nedovršene strukturne reforme), navodi EBRD.

Rizici po novu prognozu dolaze i u vidu mogućeg daljnjeg pogoršanja situacije u evrozoni, iako sada deluje da su male šanse da do toga dođe, dodaje banka. Pored toga, tu je i privredno usporavanje u Kini i drugim velikim tržištima u usponu, a rizici po rast u vidu fiskalnih problema u SAD takođe nisu nestali. Sniženje prognoze privrednog rasta najvećim je delom rezultat usporavanja privreda Rusije, istočne Evrope i regiona Kavkaza, kao i južnog i istočnog Mediterana, navodi EBRD.

Izvor: Makroekonomija, Tanjug

Pročitajte i ovo...