Home VestiEkonomija EPS ne da reprogram za nelegalnu potrošnju, već samo rate uz kamatu

EPS ne da reprogram za nelegalnu potrošnju, već samo rate uz kamatu

by bifadmin

Po preporuci Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Upravni odbor JP „Elektroprivreda Srbije“ doneo je odluku kojom se utvrđuju jedinstveni uslovi za postupanje privrednih društava za distribuciju električne energije u postupku naknade štete nastale neovlašćenim preuzimanjem električne energije po računima urađenim na osnovu zapisnika o neovlašćeno preuzetoj električnoj energiji.

struja

EPS ima velike probleme sa potraživanjima nastalim nelegalnim priključenjem na mrežu i želi da ih naplati, ali istovremeno želi i da napravi jasnu razliku između kupaca koji poštuju zakone i onih koji neovlašćeno koriste električnu energiju. Uslovi pod kojima će EPS naplatiti svoja potraživanja nisu isti za ove dve grupe kupaca i ovo nije reprogram koji je ponuđen legalnim kupcima.

Samo tokom prošle godine otkriveno je 20.326 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, iznos računa na osnovu zapisnika dostigao je 2,5 milijarde dinara i u najvećem broju slučajeva ti računi nisu naplaćeni. Kada ekipa elektrodistribucije utvrdi da postoji nelegalan priključak za električnu energiju, pokreće se krivična prijava i uradi zapisnik, koji sadrži obračun o neovlašćenoj potrošnji, a potom tužilaštvo i sudstvo rade po svojoj proceduri. Među onima koji su se samovlasno priključili veliki je broj građana koji nemaju dozvolu za gradnju svojih objekata, pa samim tim nisu mogli biti priključeni na distributivnu mrežu, ali su se i bez obzira na to nelegalno priključili i troše električnu energiju. Trajno rešenje za problem takvih nelegalnih kupaca su izmene Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenjem tih korisnika u legalne tokove.

Izmirenje dugova nastalih na osnovu urađenih zapisnika o neovlašćeno preuzetoj električnoj energiji obavljaće se od 1. novembra do 31. decembra 2013. godine potpisivanjem sporazuma o izmirenju duga na više rata. Ovom odlukom ne obustavljaju se pokrenute krivične prijave i nema otpisa dela dugovanja kao kod aktuelnog reprograma. Za vreme važenja ovog sporazuma obračunava se i zakonska zatezna kamata na preostali neizimireni dug, što nije slučaj kod dužnika u reprogramu. U slučaju neovlašćenog preuzimanja električne energije omogućeno je izmirenje duga i to za fizička lica od 6 do 24 rate, a za pravna lica od 3 do 12 rata (tabela je u prilogu).

Ako dužnik ne izmiri dve uzastopne rate po sporazumu o plaćanju duga i posle upozorenja, smatraće se da je sporazum raskinut i uradiće se obračun celokupnog iznosa dospelog duga sa obračunatom kamatom, na način koji bi se primenio da sporazum nije zaključen. Ostaje i pravo privrednog društva da u sudskom, odnosno postupku za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, zahteva plaćanje celokupnog iznosa neizmirenog duga sa obračunatom zateznom kamatom, u skladu sa zakonom.

tabela EPS

Pročitajte i ovo...