Home VestiEkonomija EPS nezakonito uvećala dugove za struju za 60 odsto

EPS nezakonito uvećala dugove za struju za 60 odsto

by bifadmin

Dugovi građana za struju uvećani su za 60 do 70 odsto jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) nezakonito obračunala kamatu, rekao je u četvrtak u Beogradu predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ Jovan Jovanović.

racun copy

„To je zloupotreba monopolskog položaja jer se EPS ponaša suprotno zakonu i Ustavu jer, kao institucija registrovana za trgovinu električnom energijom, veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od naplate električne energije“, rekao je Jovanović u Medija centru. Po njegovim rečima, Centru za zaštitu potrošača bilo je potrebno deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate „konformnom metodom“ koju primenjuje EPS, nezakonita jer je to zaračunavanje kamate na kamatu što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima.

„Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj vid zaračunavanja kamate nezakonit i primenom ovog pravnog stava dugovi gradjana za utrošenu energiju bi se smanjili za najmanje 60 odsto“, rekao je Jovanović. On je rekao da EPS nije prihvatila njihove molbe i nije poštovala stav Vrhovnog kasacionog suda, već građanima naplaćuje nepostojeće dugove.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...