Home VestiEkonomija EPS poštuje odluku Ustavnog suda

EPS poštuje odluku Ustavnog suda

by bifadmin

„Elektroprivreda Srbije“ poštuje Odluku Ustavnog suda Srbije iz jula 2012. godine kojom je određeno da se umesto konfornom metodom kamata na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju obračunava prema metodi prostog interesnog računa, tj. linearnim obračunom kamate. Tu istu metodu primenjuje i Privredno društvo „EPS Snabdevanje“, koje snabdeva kupce od 1. jula ove godine, rečeno je u zvaničnom saopštenju JP EPS koje je reakcija na jučerašnju objavu Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša.

strujomer

Ocena Centra za zaštitu potrošača da su neplaćeni računi za utrošenu električnu energiju uvećani za čak 60 do 70 odsto je krajnje proizvoljna, poručuju u EPS-u. Na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine od marta ove godine tri puta dužnicima je pružena mogućnost da plaćanjem na rate uz otpis kamate reše nagomilane dugove za neplaćenu električnu energiju. Popusti dati u reprogramu mnogo su veći od iznosa obračunate kamate, a mogućnost izmirenja duga na čak 120 rata niko u Srbiji do sada nije omogućio. Od 15. avgusta do 30. novembra je aktuelno potpisivanje sporazuma o reprogramu, koji prediviđa otpis duga od čak 40 odsto, ako dužnik plati jednokratno 60 odsto duga. Ako žele da plate na rate, dužnici to mogu da izmire na 12 do 120 rata, zavisno od visine duga, dok je otpust dela duga uz plaćanje na rate od 35 do 15 odsto.

Obustava isporuke električene energije radi se isključivo po nalogu „EPS Snbdevanja“ za dugovanja kupaca prema tom preduzeću, a svi dužnici prema privrednim društvima za distribuciju električne energije imaju mogućnost da potpišu sporazum o reprogramu duga, kaže se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...