Home VestiEkonomija Koliki su evropski minimalci?

Koliki su evropski minimalci?

by bifadmin

Jedan od uslova nemačkih socijal-demokrata za pravljenje koalicije sa Merkelinim demo-hrišćanima bio je i uvođenje prve zagarantovane minimalne plate u Nemačkoj. Tim povodom listamo neke od zagarantovanih minimalaca u Evropi.

beggarhand
Iako koalicija dve najveće nemačke partije još uvek nije 100% izvesna (treba da prođe i parlamentarno glasanje, pro forme), njeno aktiviranje pokrenuće i ostvarivanje uslova iz postignutog sporazuma dve stranke. Jedan od njih je i uspostavljanje zagarantovanog minimalca od 8,5 evra po satu od 2015. godine, odnosno 1.289 evra mesečno, za radnu nedelju od 35 sati. Prema podacima Eurostata, zvanične evropske statističke agencije, to bi Nemačku svrstalo između Francuske sa 1.430 evra i Velike Britanije sa 1.190 evra minimalne mesečne plate.
Na vrhu liste u EU nalazi se Belgija sa 1.502 evra, a za njom Holandija sa 1.478. Zagarontavani minimalci ispod hiljadu evra su Španiji (753), Grčkoj (684) i Portugalu (566). Najmanja zagarantovana plata u Srbiji iznosi oko 175 evra.

Pročitajte i ovo...