Home VestiBiznis & Finansije Liberalni Amsterdam: alkoholičari čiste ulice za pivo

Liberalni Amsterdam: alkoholičari čiste ulice za pivo

by bifadmin

Gradske vlasti u Amsterdamu angažovale su ulične alkoholičare kao čistače, koje nakon obavljenog posla isplaćuju u cigaretama, pivu i gotovini. Kritičari ovakvog  poteza tvrde da se time podstiče zavisnost, ali gradske vlasti odgovaraju da su na ovaj način rešili problem javne intoksikacije.

Amsterdamski „Oosterpark“, sa svojim jezercem sa patkama i zelenim livadama, predstavlja omiljeno mesto za porodična okupljnja. Ali roditelji, posebno oni sa malom decom, godinama se žale na prisustvo velikog broja alkoholičara koji se javno opijaju, tuku, galame i vrše nuždu gde stignu. To je podstaklo gradske vlasti da pokušaju da reše problem tako što će zavisnike od alkohola angažovati u komunalane svrhe, piše Der Spiegel.

amsterdam

Naime, gradske vlasti su prvo krenule s represivnim merama, uključujući i uredbu koja zabranjuje konzumiranje alkohola u pomenutom parku, ali ništa nije pomagalo, sve dok nije predloženo da se problematični pijanci angažuju za čišćenje ulica. „Reč je o jednoj vrsti socijalnog rada kakav je moguć samo u Amsterdamu, u kojem se na svakom uglu može uleteti u oblak dima marihuane“ , piše Der Spiegel. U članku se objašnjava da ponuda gradskih vlasti uključuje dnevni honorar do 10 evra, pola kutije cigareta i pet konzervi piva, s tim da se dve dobiju ujutru, dve oko podne, a peta na kraju radnog vremena. I naravno, svi koji su prihvatili ovaj posao dobili su svoju metlu i drugu neophodnu opremu za čišćenje ulica.

Pročitajte i ovo...