Home Posle 5 Na Zapadu nešto novo: kafići na grobljima

Na Zapadu nešto novo: kafići na grobljima

by bifadmin

Običaj da se na grobljima jede i pije više nije rezervisan samo za Balkan. Najnoviji trend u Nemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji je otvaranje kafića na grobljima, ali uz poštovanje strogih pravila kako se ne bi narušilo dostojanstvo pokojnika i njihovih bližnjih koji ih obilaze.

zombi kafa

Kafići na grobljima su sve popularniji, ne samo među onima koji, nakon posete preminulim srodnicima i prijateljima, traže utehu u kafi i kolačima u udobnom ambijentu, već i među turistima koji obilaze groblja kao istorijsku znamenitost. Kafići su različiti, izuzetno moderni, kao „Café Strauss“, ili oni u kojima se održavaju koncerti i likovne izložbe, poput kafića „Café Fritz“ u Hamburgu ili „Atrium Cafe“ u Bristolu na zapadu Engleske.

Takođe, i pored poznatog bečkog groblja „Zentralfriedhof“, restoran „Schloss Concordia café“ poslužuje „bečku šniclu“ u ambijentu koji je podjednako svečan kao i neposredno okruženje, piše Speiegel.de. Vlasti na ove kafiće gledaju kao na način da se na groblja privuče više posetilaca, ali postoje pravila koja bi trebalo da osiguraju da se ne naruši dostojanstvo pokojnika i njihovih srodnika koji ih obilaze. Kafići moraju da poštuju radno vreme groblja i ne smeju da se reklamiraju na ulici ispred groblja. U planu je otvaranje još dva kafića na grobljima u Berlinu, uključujući i „Dorotheenstädtischer Friedhof“, poznato groblje u centru Berlina gde su pokopani pisac Hajnrih Man i dramaturg Bertolt Breht. Slični planovi postoje i za otvaranje kafića u Minhenu.

Pročitajte i ovo...