Home VestiPolitika i društvo Nova partija u Turskoj

Nova partija u Turskoj

by bifadmin

Na političkoj sceni Turske pojavila se nova partija – Gezi (GZP), iznikla iz protesta koji su u maju ove godine eskalirali u Istanbulu zbog zaštite parka Gezi, a potom se pretvorili u nacionalni pokret protiv aktuelne politike turskog premijera Režepa Tadžipa Erdogana. Danas su, međutim, protesti malobrojni i raštrkani, što je podstaklo tridesetsedmogodišnjeg muzičara Kema Koksala i dvadesetšestogodišnjeg glumca Teomana Kumbarakibasija da sa još 26 osoba formiraju političku stranku, kako bi se politička energija demonstranata okupila oko jasno definisanih ciljeva.

logo gezi

Stranku za sada čine članovi različite starosti i ideoloških opcija – levičari i konzervativci, nekvalifikovani radnici i univerzitetski profesori i studenti, a osnivači tvrde da se prijavilo „na hiljade ljudi“ koji žele da se pridruže novoj političkoj opciji, iako još nije zvanično objavila svoj program. Naime, za samo mesec dana od osnivanja, stranka je privukla 31.000 fanova za svojoj stranici na Fejsbuku. Stranka želi da kandiduje svoje članove na parlamentarnim izborima 2015. godine, jer „naš cilj nije da budemo u opoziciji već na vlasti“, izjavio je Koksal.

Međutim, mnogi koji čine pokret Gezi, veoma su skeptični da će novoformirana partija zaista ostvariti taj cilj, jer je reč o veoma širokom pokretu koji okuplja pojedince različitih uverenja. Takav stav deli i Bekir Agadir, direktor istanbulske agencije za istraživanje javnog mnenja „Konda“, koji ocenjuje da još nije vreme za prave političke alternative tradicionalnim strankama. Nasuprot tome, osnivači nove partije tvrde da imaju veoma dobre šanse na izborima, jer prema njihovim saznanjima premijer Erdogan gubi podršku čak i u ruralnim područjima Turske, poput Anadolije i ostalih političkih uporišta.

Pročitajte i ovo...