Home Posle 5 Novi Asteriks obara rekorde u Francuskoj

Novi Asteriks obara rekorde u Francuskoj

by bifadmin

Posle osam godina čekanja u Francuskoj je objavljena nova epizoda iz serijala avantura hrabrog kočopernog Gala, ali prva koju nije nacrtao Alber Iderzo. Posle nedelju dana već se štampa novi tiraž, a u knjižarama je prevaziđen rekord koji je držao roman „50 nijansi sive“.

Asterix--Picts
„Asteriks i Pikti“ je 35 album u serijalu koji izlazi još od 1959. godine. Njegov idejni tvorac, proslavljeni scenarista Rene Gošini (Iznogud, Talični Tom, Umpah Pah) preminuo je još 1977. godine, posle 24 napisanih epizoda, da bi kompletni autorski rad preuzeo na sebe crtač Iderzo, koji danas ima 86 godina i koji je nadgledao i stvaranje najnovije epizode. Novi autori su scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didije Konrad.

U javnosti se spekulisalo kakva će biti prodaja nove avanture nacionalnog strip simbola, ali izgleda da nije bilo razloga za bojazan. Jedan od vodećih lanaca knjižara u Francuskoj prijavio je da je samo tokom prvog dana prodaje prodato preko 200.000 primeraka, a drugog oko 15.000, probivši dotadašnji rekord koji je držalo francusko izdanje „50 nijansi sive“. Računa se da je do sada prodato preko milion primeraka, pa je i drugo izdanje uveliko u štampi.

Pročitajte i ovo...