Home VestiPolitika i društvo Obama rekordno nepopularan

Obama rekordno nepopularan

by bifadmin

Popularnost američkog predsednika Baraka Obame je na najnižem nivou nakon neuspelog pokretanja njegovog plana zdravstvene zaštite, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnenja u Sjedinjenim Državama.
Samo 42 odsto ispitanih Amerikanca još odobrava politiku predsednika, što predstavlja pad od šest odsto za samo mesec dana i njegov najslabiji rezultat, otkriva ispitivanje Washington Posta i ABC Newsa.

Obama_popularnost_foto AFP
(Američki predsednik Obama, foto: AFP Photo/ Saul Loeb)

Protivljenje novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. oktobra, najveće je do sada: 57 odsto anketiranih izjavljuje da je protiv onoga što je trebalo da bude najveći politički uspeh Obamine unutrašnje politike. Način na koji je Obama pokrenuo reformu ne odobrava 63 odsto ispitanika, dok je takvih pre mesec dana bilo 53 odsto.

To su prvi rezultati ispitivanja od kada je Obama prošle sedmice priznao greške u pokretanju reforme. Usled problema s internet portalom savezne vlade, na kojem je trebalo da građani potpisuju ugovore o osiguranju, sedam od deset Amerikanca traže od administracije da odgodi primenu odredbe koja sve građane obavezuje na zdravstveno osiguranje ili će platiti globu.

Anketa je sprovedena između 14. i 17. novembra na uzorku od 1.006 odraslih osoba, s marginom greške od oko 3,5 odsto.

Pročitajte i ovo...