Home VestiPolitika i društvo Saglasnost za gradnju TE „Kostolac B3“ i proširenje kopa „Drmno“

Saglasnost za gradnju TE „Kostolac B3“ i proširenje kopa „Drmno“

by bifadmin

Upravni odbor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ doneo je odluku o zaključivanju ugovornog sporazuma za Drugu fazu Projekta Termoelektrane „Kostolac B“, kojim su predviđeni izgradnja novog bloka B3 od 350 megavata i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ukupna vrednost ove investicije je 715,6 miliona evra, a novi blok bi trebalo da bude na mreži krajem 2019. godine. Ugovor se odnosi na sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Srbije.

Na sednici koju je vodio dr Aca Marković, predsednik UO EPS-a, članovi UO EPS-a su se saglasili da v.d. direktora EPS-a i direktor PD „TE-KO Kostolac“ potpišu ugovorni sporazum za drugu fazu projekta Termoelektrane „Kostolac B“. Kako je objasnio Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, odluku UO EPS-a uskoro treba da odobri Vlada Srbije, a potom sledi potpisivanje ugovora.

kostolac

Fotografija Kostolca sa sajta EPS-a

– Ovo je veoma važan strateški projekat i jedan je od prioritetnih u strategiji energetike Srbije – rekao je Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a. – Gradnja trećeg bloka u TE „Kostolac B“ je, takođe, i deo strateškog razvoja EPS-a, a veoma je važno što će u vremenu kada sledi otvaranje tržišta električne energije novi proizvodni kapacitet doprineti stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema Srbije .

Dragan Jovanović, direktor PD „TE-KO Kostolac“, istakao je da je poslednji blok u EPS-u pušten u rad pre 23 godine i zato je današnja odluka o gradnji novih 350 megavata delom i istorijska. On je naglasio da je projektom predviđeno da se poštuju svi energetski standardi Evropske unije i Srbije, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Pročitajte i ovo...