Home Posle 5 Sony: Perika pametnija od glave

Sony: Perika pametnija od glave

by bifadmin

Dok se firme laktaju i utrkuju kako bi postale vodeće u sektoru „tehnologije za poneti“ Sony je patentirao „SmartWig“ ili „pametnu periku“. Iz kompanije su izjavili da perike neće zaostajati za najnovijim modnim trendovima i da će moći da se nose kao dodatak prirodnoj kosi, ali i da obrađuju podatke kao i komuniciraju putem wireless-a sa drugim spoljašnjim uređajima. Takođe, imaće mogućnost navigacije i prikupljanja informacija i podataka. Ova japanska kompanija navela je da perike mogu biti napravljene od ljudske kao i od konjske dlake, perja, vune ili bilo kog sintetičkog materijala.

Google i Samsung su među firmama koje su već izbacile proizvode podesne za nošenje, a koji su viđeni kao  ključni za njihov rast na tržištu. Sony svakako pokušava da povrati prethodni sjaj koji je izgubio u poslednjih nekoliko godina, tako što svojim pametnim perikama želi da preuzme glavnu ulogu na tržištu.

pametna perika soni

S obzirom da su svi senzori u perici pokriveni i stoga nevidljivi, ovaj uređaj ima potencijal da postane veoma popularan jer bi mogao da se koristi kao inteligentan, a istovremeno i modni predmet. Prednost perike u odnosu na ostale prenosive uređaje jeste olakšano korišćenje, a Sony je naveo kako bi ovaj njihov izum sa malim senzorom koji određuje tačnu lokaciju i poziciju onoga ko je nosi, značajno mogao da pomogne slepima kako bi se lakše snalazili na ulicama. „Iako navigacioni sistem koji se bazira na vibracijama predstavlja nešto već viđeno, navigacioni sistem ugrađen u periku svakako predstavlja inovaciju“, rekli su iz firme. Dalji napredak i poboljšanje uređaja moguće je ugrađivanjem ultrazvučnih talasa kako bi se detektovali objekti u korisnikovom okruženju. Takođe ovaj izum mogao bi da doprinese i u oblasti nege i zdravstva tako što bi kombinacija senzora mogla da meri temperaturu, puls ili krvni pritisak onoga ko je nosi. „Sistem je napravljen tako da može sa lakoćom da prepozna ovakvu vrstu informacija i da je pošalje u server“, rekli su iz Sony-a. Uređaj bi takođe mogao biti koristan za vreme poslovnih prezentacija gde bi slajdovi mogli da se smenjuju prostim podizanjem obrva prezentera.

Pročitajte i ovo...