/ Politika i društvo / B&F reč nedelje: Humanitarne akcije
BiF Analize Čitajte B&F online

B&F reč nedelje: Humanitarne akcije

This post has already been read 945 times!

Često o sebi pričamo kao o otuđenoj naciji, koja se sve više bavi sticanjem materijalnih dobara a sve manje zadržavanjem osobina koje su nas u prošlom veku karakterisale – solidarnosti, kolegijalnosti, ljubaznosti i druželjubivosti. Međutim, ako ste ovih dana pokušavali da skupite novac za paketiće za decu iz Svratišta moglo vas je zateći neočekivano lepo otkriće. Kao prvo, svako koga biste pitali dao bi novac za paketiće, bez obzira na ekonomsku situaciju ili na činjenicu da je nezaposlen, i drugo, kada biste novac konačno sakupili otkrili biste da je malo mesta na koja ga možete odneti.

deda mraz i pokloni

Naime, u beogradskom Prihvatilištu za decu i Svratištu za decu u Krfskoj ulici nisu hteli da primaju poklone već negde sredinom decembra jer su ih brojni građani već opremili igračkama i slatkišima.

Što se tiče Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, ovde su rukometaši Partizana u okviru svoje akcije “Budi Deda Mraz” koja je trajala celog decembra obradovali decu paketićima sa slatkišima, garderobom, igračkama, školskim priborom i sredstvima za higijenu.

I bajkeri, krupni momci u kožnim pantalonama, pokazali su tokom ovih praznika svoju humanu stranu. Naime, Asocijacija motociklista Srbije BJ bajkers je po sedmi put organizovala dodelu 350 paketića i garderobe šticenicima Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sremčica“. Prizor grupe od 200 Deda Mrazova na motorima zaista je izgledao gotovo nadrealno.

Humanitarne akcije 2

Inače ništa manje opasni, pripadnici 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, u saradnji sa humanitarnom fondacijom “Osmeh na dar”, organizovali su tradicionalnu akciju „Sletanje Deda Mraza i Dobre vile“ na vojnom aerodromu Batajnica. Tom prilikom podeljeni su i slatki paketići najugroženijoj deci sa invaliditetom i bez invaliditeta.

Humanost međutim ne krasi samo stanovnike Beograda –kompanije i udruženja koja posluju u Inđiji obezbedili su preko 500 paketića za decu korisnika materijalne pomoći Centra za socijalni rad, za decu sa invaliditetom, decu bez roditeljskog staranja i za decu romske nacionalne zajednice. U Leskovcu su učenici Medicinske škole zajedno sa Deda Mrazom posetili mališane na Odeljenju pedijatrije i poklonima koje je donirala „Orion trgovina“ im ulepšali bolničke dane. Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti iz Prokuplja u saradnji sa Udruženjem Roma podelilo je u nedelju više od stotinu novogodišnjih paketića socijalno najugroženijoj romskoj deci.

Humanitarne akcije 1

Ovaj spisak se naširoko nastavlja – ove godine će mnogo dece sa nezaposlenim roditeljima ili sa zdravstvenim i drugim socio-ekonomskim problemima dobiti slatkiše i igračke od potpunih neznanaca. Dok se gase preduzeća, ekonomija propada, a kriza, kako izgleda, ne jenjava, naši sugrađani iz svojih ne tako bogatih budžeta izdvajaju i za one koji su imali manje sreće od njih. Možda je u pitanju krizom probuđena solidarnost, a možda, uprkos tranziciji i pogrešnom shvatanju kapitalizma, i nismo izgubili ono najbolje što nas je krasilo.

U svakom slučaju, nadamo se da ćemo u sledećoj godini biti još bolji.

realtime_logo

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo “Biznisa i Finansija” bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close