Home VestiPolitika i društvo Britanci se bune protiv odluke Malte da prodaje državljanstvo EU za 650.000 evra

Britanci se bune protiv odluke Malte da prodaje državljanstvo EU za 650.000 evra

by bifadmin

Vlada Velike Britanije planira da interveniše protiv planova Malte da prodaje državljanstvo EU svakome ko ima 650.000 evra, jer bi u tom slučaju bilo ko sa evropskim pasošem mogao da se nastani gde želi u Uniji, a predviđa se da bi to u velikom broju slučajeva mogao biti finansijski centar ovog dela sveta, London.

Sličnu stvar je već uradio Kipar kako bi zadržao ruske investitore, ali Malta je otišla korak dalje – ona u veoma kratkom roku deli pasoše aplikantima koji uopšte ne moraju biti rezidenti u toj zemlji.

Passport

Britanski i ostali evropski političari već su počeli da upozoravaju na rizike za nacionalnu sigurnost zemalja EU kao i na priliv novih, malo bogatijih, emigranata – uglavnom kineskih i onih sa Bliskog Istoka koji traže sigurnu luku zbog dešavanja koja je prouzrokovalo Arapsko proleće.

Otpor prema malteškim instant pasošima međutim ima utemeljenje i u rivalstvu sa najvećim britanskim programom privlačenja investitora koji zahteva veći iznos, odnosno million, 5 miliona ili 10 miliona funti uloženih u britanske kompanije u zamenu za dvogodišnju, trogodišnju ili petogodišnju boravišnu vizu.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...