/ Vesti / Evropa postaje i bankarska unija
BiF Analize Čitajte B&F online

Evropa postaje i bankarska unija

This post has already been read 964 times!

Ministri finansija Evropske unije postigli su sporazum o Bankarskoj uniji, mehanizmu za prevenciju stvaranja budućih finansijskih kriza. Ideja koja stoji iza ovoga je zajednički fond koji će se deset godina puniti novcem iz banaka i koji bi na kraju trebalo da dostigne sumu od 55 milijardi evra. Iz tog fonda trebalo bi da se uzimaju sredstva za spasavanje banaka ili zatvaranje onih banaka koje bankrotiraju.

europe-money
O tome da li i na koji način će neka banka biti zatvorena, neće više odlučivati Evropska komisija već ministri finansija zemalja članica Evropske unije. Evropska komisija će, međutim, imati pravo veta. Biće formirana i zajednička Kontrolna institucija koja će nadgledati rad banaka i delovati u okviru Evropske centralne banke. Kada banke dospeju u probleme, najpre će „odrešiti kesu“, odnosno na odgovornost biti pozvani akcionari i poverioci. Štedni ulozi do 100.000 evra morali bi da budu sigurni i to treba da važi za sve zemlje članice Evropske unije. Još uvek postoje nesuglasice oko načina rekapitalizacije banaka u početnom periodu, ali očekuje se da će čitav sporazum biti uobličen i potpisan do kraja EU samita u petak uveče.

Svih 17, uskoro 18, članica evrozone biće obavezani da se povinuju regulativi bankarske unije, dok će ostale članice EU imati opciju da joj se priključe. U dosadašnjem toku evropske krize EU je potrošila oko 1,5 biliona evra za spas bankarskog sektora na starom kontinentu. Francuski ministar finansija Pjer Moskovisi nazvao je ovaj dogovor “istorijskim”, a mediji su sada u iščekivanju reakcije ponovo izbarane nemačke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: BBC, CNBC

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close