Home VestiPolitika i društvo Prvi čovek Šnajder elektrika: Računi za struju u 2014. iznenadiće mnoge kompanije, zato treba optimizovati potrošnju

Prvi čovek Šnajder elektrika: Računi za struju u 2014. iznenadiće mnoge kompanije, zato treba optimizovati potrošnju

by bifadmin

Direktor Šnajder elektrika (Schneider Electric) za Srbiju i Crnu Goru, Dragoljub Damljanović, izjavio je danas da 2013. godina za kompaniju na globalnom nivou „nije bila loša“, zbog dobrog poslovanja na većini tržišta osim Zapadne Evrope, u kojoj se dosta osetila kriza. „U Srbiji je tražnja za našim proizvodima pala ali smo to kompenzovali dobrim poslovanjem u Crnoj Gori, tako da se na kraju krajeva za ovu godinu može reći da je bila bolja od prošle. Ima izgleda da će se u narednoj godini graditi više novih industrijskih pogona tako da očekujemo rast u ovom domenu, kao i u prodaji električne opreme za domaćinstva, u kojoj smo i ove godine zabeležili rast od 5 do 7% iako je to tržište bilo u padu“, rekao je Damljanović.

Dragoljub Damljanovic 1

Njihov cilj je da u Srbiji i Crnoj Gori nastave aktivno da rade na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti, koja, kako kaže Damljanović, kompanijama itekako može biti isplativa. „Upravo smo ugovorili posao sa ciljem optimizacije potrošnje električne energije u Pančevačkoj rafineriji. Gasprom, iako je jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, konstantno radi na uštedama u ovom pogledu, što je običaj i drugih inostranih kompanija. I domaća preduzeća bi trebalo da se više pozabave uštedama posebno zato što će zbog najavljene liberalizacije tržišta električna energija za potrošače srednjeg napona od 1. januara 2014. poskupeti. Mislim da će mnoge firme biti iznenađene kada im u narednoj godini stignu prvi računi za struju“, prokomentarisao je Damljanović najavljeno poskupljenje od 20% za preko 3.000 privrednih subjekata. On je dodao da su nove cene struje ujedno i poslovna šansa za Šnajder elektrik, koji se, između ostalog, uspešno bavi merenjima i optimizacijom potrošnje struje.

Energetska efikasnost trebalo bi da bude imperativ i privredi i državi, stoga Šnajder elektrik podržava razvoj malih hidroelektrana, a pojedine i oprema.

Osim mini hidroelektrana, ova francuska kompanija je u 2013. opremila i Data centar SBB-a, IT park u Inđiji, hotele Regent u Tivtu i Hilton u Podgorici, a radila je i na revitalizaciji hidroelektrane Đerdap 2, termo bloka B2 u Kostolcu, izgradnji sistema za otpepeljivanje u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu, i sl. Osim toga u prethodnoj godini je u Batajnici otvorena fabrika prefabrikovanih betonskih trafostanica kompanije ELNOS BL Beograd po licenci francuske kompanije Schneider Electric, iz koje se izvoze trafostanice koje su među najsavremenijima na svetskom tržištu.

Šnajder elektrik iz Srbije izvozi i softver u ceo svet, za šta je zaslužan njihov Razvojni centar za proizvodnju softvera u Novom Sadu, koji prema Damljanovićevim rečima, pored trenutno oko 900 zaposlenih, svake godine dodatno zapošljava od 50 do 100 elektroinženjera, što je planirano i za narednu godinu. Problem koji ima sa deficitom kadrova kompanija je pokušala da reši i otvaranjem svog odseka na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka na kom stipendira i školuje elektroinženjere za rad u Šnajder elektriku. Ako se kompanija bude širila kao što je planirano, verovatno će joj biti potrebno i više elektroinženjera nego što ih školuje.

Pročitajte i ovo...