Home VestiIT i nauka Rusi napravili pametni telefon sa ekranom na obe strane

Rusi napravili pametni telefon sa ekranom na obe strane

by bifadmin

Ruski mobilni provajder i proizvođač pametnih telefona Jota (Yota) lansirao je na tržište svoj prvi smartfon koj ima ekran na obe strane, sa planom da se probije na evropsko i bliskoistočno tržište, ali ne i na američko, na kojem je prejaka konkurencija.
“Ako dobro prođe na tržištu, svi će nas za dve-tri godine kopirati”, izjavio je Vlad Martinov, izvršni direktor proizvođača Yota Device, aludirajući na Appleov uspeh sa iPhoneom iz 2007. godine.

Analitičari pak ne očekuju veliki uspeh Yota telefona na tržištima, pošto ova kompanija nema poznato ime i veliki broj fanova, poput Applea.

prvi ekran

LCD ekran

YotaPhone, kako je nazvan ovaj pametni telefon, na jednoj strani ima LCD ekran a na drugoj elektronski papirni displej koji je uvek uključen a inače je dizajniran da oponaša pisanje po papiru. “Mislili smo da je stalno zatamnjen, odnosno isključen ekran fundamentalno pogrešna ideja”, objašnjava Martinov zašto jedan od ekrana “uvek radi”.

ekran koji imitira papir

Ekran koji imitira papir 

Ovaj elektronski papirni ekran je pogodan za pregled brojnih sadržaja, od tekstualnih poruka, preko vesti, do društvenih mreža. On može poslužiti i za čitanje e-knjiga.

YotaPhone radi na Androidu a u ruskim radnjama će moći da se kupi za 600 dolara što je za 270 dolara jeftinije od iPhonea 5c koji ima istu memoriju.

U Evropi će moći da se kupi za 499 evra (680 dolara) a u Ujedinjenim arapskim emiratima za 600 dolara.
Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...