/ Intervjui / Uspešno povezivanje sa budućnošću
BiF Analize Čitajte B&F online

Uspešno povezivanje sa budućnošću

This post has already been read 1149 times!

U okviru Telekomunikacionog foruma TELFOR 2013 održanog krajem novembra u Beogradu, jedan od najvažnijih gostiju bio je i gospodin Hans Ovesen, potpredsednik segmenta za industrijske odnose u kompaniji Ericsson. U razgovoru za “Biznis i Finansije” Ovesen naglašava da bez velikog ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) ova kompanija ne bi zauzimala lidersku poziciju u svetu, kao i da dugoročno očekuje pozitivne trendove za region Balkana. Pokrivanje 4G tehnologijom je u toku, a istraživači u Ericsson-u već razmišljaju o budućnosti posle 2020. godine i specifičnostima 5G tehnologije.

hans_ovesen

BIF: Prema podacima iz studije Ericsson Mobility Report skoro 90% svetske populacije će do kraja 2019. godine biti pokriveno WCDMA/HSPA mobilnom mrežom, a skoro 65% LTE/4G mrežnom tehnologijom. Koliki će biti udeo kompanije Ericsson u tom širenju, u smislu očekivanih prihoda, ali i tehnološkog razvoja?

Hans Ovesen: Naša studija ukazuje na veliki rast mobilnog broadband-a baziranog na obe tehnologije, HSPA i LTE. Ambicija nam je da ostanemo svetski lideri u toj oblasti, kao i da nastavimo da obimno investiramo u istraživanje i razvoj kako bismo održali svoj tržišni udeo. Imamo veliki portfolio patenata koji nam pomaže da dokažemo lidersku poziciju.

BIF: U kojoj meri su tržišta ekonomija u razvoju (posebno Kina, Rusija, Indija, Brazil) finansijski pokretači za Vašu kompaniju?

H. Ovesen: Ova tržišta su nam veoma bitna. U poslednjem kvartalu najveći porast u broju mobilnih pretplatnika zabeležen je u Indiji, Kini i zemljama u razvoju. Verujemo da ćemo biti još više uključeni u rast mobilnog broadband-a u ovim zemljama.

BIF: Kakva budućnost nas očekuje posle 2020. godine i 4G tehnologije? Koliko stručnjaci u Ericsson-u razmišljaju unapred i koliko su obimne investicije u R&D u kompaniji?

H. Ovesen: U svim delovima sveta smo uključeni u R&D. U Evropi učestvujemo u METIS programu Evropske Unije čija su tema napredne tehnologije radio konekcije. Tokom 2012. Ericsson je uložio više od 14% svoje ostvarene prodaje u R&D i nastavljamo dalje u tom duhu (neto ostvarena prodaja iznosi 33,8 milijardi dolara u prošloj godini, prema zvaničnom finansijskom izveštaju kompanije). Takođe razmatramo kako će izgledati budućnost mobilne telefonije nakon 4G – sve zahteve i studije upotrebljivosti za 5G.

BIF: Kakav je Vaš ekonomski utisak o čitavom regionu Balkana, a Srbije pogotovu? Koliko je ovaj region značajan za poslovne aktivnosti kompanije Eriscsson?

H. Ovesen: Na osnovu zapažanja nekih promena tokom moje kratke posete Beogradu rekao bih da postoje indikatori pozitivne ekonomske klime. Nadam se da će se to samo poboljšati i nastaviti.  Što se industrije tiče, dugoročno očekujemo pozitivan razvoj događaja u ovoj regiji. Kratkoročno, predviđamo da će ovdašnji operatori biti i dalje oprezni kada je trošenje u pitanju, što u najvećoj meri reflektuje makroekonomske faktore u Evropi koji utiču i na Balkan i Srbiju.

Veoma je važno da se stvori dobro okruženje za investicije, što u našem slučaju pre svega znači jasnu regulativu u oblasti razvoja broadband-a.  Siguran sam da sa našom liderskom tehnološkom pozicijom možemo da ostvarimo pozitivan uticaj na dalji razvoj tržišta telekomunikacija i broadband povezivanja u Srbiji i na Balkanu uopšte.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close