Home VestiPolitika i društvo Da li će Ukrajina biti nova Jugoslavija?

Da li će Ukrajina biti nova Jugoslavija?

by bifadmin

Razljućeni zbog prošlonedeljne smrti tri demonstranta radikalni protivnici ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča držali su juče pod opsadom zgradu Ministarstva pravde u Kijevu. Lider opozicione ukrajinske parlametarne poslaničke grupe „Otadžbina“ Arsenij Jacenjuk ponovo je odbio da bude na čelu vlade. Blumbergu se čini da situacija u Ukrajini preti da pretvori naciju od 46 miliona stanovnika u zaraćene strane, baš kao što se to desilo u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Janukoviču, čini se, fali vojna sila (vojska je saopštila da će zadržati neutralnost) ali i odlučnost da razbije proteste. Izgleda i da su predsednikovi saveznici protiv korišćenja sile u gušenju protesta.

Verovatno su zato, u nedostatku drugih ideja, opozicioni lideri pozvani da se pridruže vlasti i preuzmu nekoliko ministarskih mesta, između ostalih Jacenjuk premijersko a bivši svetski bokserski prvak i lider opozicije Vitalij Kličko mesto potpredsednika Vlade za humanitarna pitanja. Demonstranti okupljeni na glavnom kijevskom trgu dočekali su ovaj predlog sa podsmehom, a lideri opozicije su glatko odbili ove predloge jer, po sopstvenim rečima, žele da završe ono što su započeli. Oni, između ostalog, zahtevaju amnestiju svih uhapšenih demonstranata i ustavnu reformu koja bi deo predsedničkih ovlašćenja prenela na parlament. Kličko još želi i prevremene predsedničke izbore jer istraživanja pokazuju da bi mogao da pobedi Janukoviča na njima.

rascep

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da lideri opozicije ne kontrolišu sve ljude okupljene po trgovima. Tako je na primer grupa koja sebe zobe Spilna sprava (Pravo delo) okupacijom zgrade Ministarstva pravde umalo izazvala proglašenje vandrednog stanja, što ne odgovara ni većem delu opozicije.

U pokušaju da nađu neko rešenje za ovu situaciju danas se sastaju poslanici parlamenta na vanrednom zasedanju. Janukovič je inače juče pristao da ukine stroge zakone kojima se zabranjuju protesti, dok će set zakona na koje opozicija nema primedbi, poslanici danas na vanrednom zasedanju ponovo potvrditi. Janukovič je voljan i da pusti iz pritvora veliki broj demonstranata ali samo pod uslovom da se okupirane zgrade (ministarstava i opštinskih vlasti) oslobode i da se uklone barikade.

Aleksej Češnjakov, ruski analitičar, procenjuje da ova situacija može dovesti i do ekonomskog kolapsa pa čak i rascepa države na Janukovičev istok i pobunjenički zapad.

Pročitajte i ovo...